Hlavní obsah

Letounu L-159 při cvičném letu odpadl kryt kabiny

Foto: Armáda ČR

Letoun L-159 ALCA.

Reklama

aktualizováno •

Vojenskému letounu L-159 ALCA dnes při výcvikovém letu odpadl kryt kabiny, posádka se strojem přistála na základně v Čáslavi.

Článek

Provoz letounů L-159 byl dočasně pozastaven. Nikdo nebyl zraněn ani ohrožen. Příčinu incidentu vyšetřuje komise velitele vzdušných sil a odboru dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany.

Podle Magdaleny Dvořákové z tiskového oddělení generálního štábu se nehoda stala při běžném výcvikovém letu na dvoumístném stroji. „V průběhu letu došlo k odpadnutí překrytu kabiny. Posádka zareagovala dle předepsaných postupů, klesla na nižší letovou hladinu a v pořádku přistála na domovské základně,“ uvedla.

Kryt byl nalezen na pomezí Kraje Vysočina a Pardubického kraje. „Ležel uprostřed pole mezi obcemi Chuchel a Rostejn u Sečské přehrady,“ uvedla Dvořáková s tím, že nevznikly ani žádné škody na majetku.

L-159 ALCA

L-159 je lehký víceúčelový bojový letoun určený především k podpoře pozemních vojsk, vedení průzkumu a v omezené míře k vedení vzdušného boje. Dvoumístná verze letounu je určená také pro pokračovací letecký výcvik. Prototyp poprvé vzlétl 2. srpna 1997. Maximální rychlost stroje je 936 km/h.

Armáda letouny L-159 ALCA používá od roku 2000. V současné době jich má k dispozici 24, z toho osm dvoumístných.

Na vyšetření incidentu spolupracuje i výrobce letadel Aero Vodochody. Podle mluvčího Tobiáše Tvrdíka zatím není jasné, zda se jednalo o technickou závadu.

Podobná nehoda se stala bitevníkům již v minulosti. V roce 2016 odpadl kryt kabiny taktéž u dvoumístného stroje. Nikdo tehdy nebyl zraněn, letouny kvůli incidentu čtyři dny nelétaly.

Foto: Armáda ČR

Detail krytu kabiny.

Reklama

Doporučované