Hlavní obsah

Letuška, málem ministryně. Druhá žena ČSSD má namále, ale vzdát se nehodlá

Lenka Teska Arnoštová přijede na sjezd ČSSD do Brna s deseti nominacemi na místopředsedkyni. Víc jich má jen premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Chovanec.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Na sjezdu před dvěma lety nikdo neřekl v sociální demokracii své nové místopředsedkyni Lence Arnoštové jinak než letuška. Čtyřicetileté právničce a náměstkyni ministra zdravotnictví se tehdy nepovedl projev. Ani výrazná a toporná gestikulace ale nakonec nepřekazila její zvolení.

Článek

Zdálo se, že potíže s kvótami na ženy jsou pryč. Sociální demokracie si před dvěma lety do čela poprvé v historii zvolila hned dvě ženy. O jedné z nich, Lence Arnoštové, atraktivní právničce, se začalo záhy mluvit jako o budoucí hvězdě strany.

Od té doby se o ní několikrát při obměnách vlády mluvilo jako o možné nové ministryni, naposledy při odchodu Jiřího Dienstbiera z postu ministra pro legislativu a lidská práva. Jednu dobu se o ní navíc spekulovalo jako o budoucí jedničce pražské kandidátky pro sněmovní volby.

Jako Prouza

Jenže Arnoštovou potkal podobný osud jako další mladou naději strany – tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu. Postu ministryně se přes mnohé spekulace nikdy nedočkala a role pouhé náměstkyně na velkou podporu u veřejnosti nestačí.

Kromě toho se podle kritiků ukázalo, že kauza „letuška“ nebyla ojedinělá nervozita, ale že náměstkyně zkrátka nemá vystupování pro velkou politiku.

A navíc – ačkoli dostala od domovské pražské buňky nominaci a stojí za ní pražský šéf, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík – Arnoštová ztratila podporu klíčových zákulisních hráčů.

Sobotka před sjezdem naštval spolustraníky. Co mu vyčítají:

Staré známé tváře, jako je například Petr Hulinský nebo Karel Březina, místo Arnoštové lobbují za pražského náměstka Petra Dolínka. Březina navíc novinářům tvrdí, že náměstkyně se chce věnovat práci na ministerstvu a kandidaturu vzdá.

„O ničem takovém nevím a byla jsem tím překvapená,“ brání se Arnoštová.

A zatímco Prouza už roli věčného čekatele a „Pražáky“ nechtěného muže nevydržel a odchází do soukromého sektoru, Arnoštová se hodlá o místo ve straně poprat. „Určitě do toho půjdu a nechám rozhodnout delegáty na sjezdu,“ brání se Arnoštová.

Oranžové manželství

Podle všeho to myslí vážně. O víkendech poctivě objela většinu krajských konferencí, až si z ní a podobně svědomitého kolegy Jeronýma Tejce dělali legraci, zda nejsou manželský pár.

Náměstkyně posbírala deset nominací. Stejně jako druhá (a poslední) žena ve hře, ministryně práce Michaela Marksová. Ta má na rozdíl od Arnoštové místo téměř jisté.

Sociální demokraté tak splní podmínku mít ve vedení alespoň jednu ženu a Arnoštovou už pak nebudou potřebovat.

Reklama

Doporučované