Hlavní obsah

Levnější dovolená a elektronika. Kdy pocítí Češi silnější korunu?

O kolik letos zlevní dovolená, pokud skončí intervence?

 

Reklama

V zahraničí Češi mohou ušetřit až 20 procent. Konec intervencí České národní banky ale bude mít dlouhou setrvačnost.

Článek

Pokud během první poloviny letošního roku centrální banka přestane uměle oslabovat korunu, odrazí se to zejména na levnějších dovolených a elektronice. Pozastaví se třeba i růst cen automobilů.

Bankovní analytici oslovení Seznamem se nejčastěji kloní k názoru, že koruna posílí. Nejčastějším tipem je hodnota mezi 25 až 26,5 korunami za euro.

Podívejte se, jak tipovali jednotliví analytici:

Analytici odhadují, za kolik bude koruna po intervencích ČNB.

Efekt silnější koruny a levnějšího eura se ale neprojeví okamžitě. V letní sezóně se případné ukončení intervenci odrazí jen na cenách takzvaných last minute zájezdů. Na podzim a příští rok by mohly zájezdy zlevnit o sedm až deset procent. A lacinější bude pro Čechy také útrata přímo na místě.

„Předpokládáme, že lidé můžou na místě ušetřit i patnáct až dvacet procent,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

S tím ale ve studiu Seznam Zpráv věnovaném české koruně nesouhlasil člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda. „Nesouhlasím s odhadem 15 procent, to je nadnesené číslo. Bavíme se o zlevňování v řádu pěti procent a nedá se to sčítat,“ řekl Benda.

Zlevnit by měla i elektronika. Nepůjde o okamžitý efekt. Obchodníci totiž nejdříve budou muset vyprodat zásoby, které nakoupili, až následně začnou nakupovat zboží za výhodnější kurz.

Zároveň by měla silnější koruna vyrovnat zdražování automobilů, které se letos čeká.

Pusťte si celé studio Seznam Zpráv věnující se koruně po skončení intervence, kde mimo jiné došlo i na slovní přestřelku mezi členem bankovní rady Vojtěchem Bendou a analytikem Alešem Michlem:

Jak posílí koruna? Otázka, kterou řešilo Studio Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované