Hlavní obsah

Liberec bude letecky zjišťovat, která místa ve městě se přehřívají

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Liberec.

Reklama

Liberec bude s pomocí letadla zjišťovat, kde jsou po městě takzvané tepelné ostrovy. Jde o lokality, jež se přehřívají a mají sníženou schopnost ochladit se.

Článek

„K tomu dochází obvykle vlivem husté zástavby, přítomností povrchů absorbujících teplo a také v důsledku nedostatku zeleně,“ uvedl mluvčí města Tomáš Tesař.

Data chce radnice získat v srpnu leteckým snímkováním, kdy několik hodin bude nízko nad městem létat malé letadlo typu Cessna. Podle Tesaře zatím není jisté, kdy se let uskuteční. „Termín leteckého snímkování bude určen na základě meteorologických podmínek pro letový provoz. Let se uskuteční pravděpodobně v dopoledních hodinách,“ dodal.

Výstupy z leteckého snímkování radnice využije pro vytvoření takzvané adaptační strategie v souvislosti se změnou klimatu. Její vypracování si vyžádá skoro 1,4 milionu korun, z 90 procent náklady zaplatí město ze získané dotace. „Finální verze bude předložena zastupitelstvu města ke schválení a bude sloužit jako jeden z výchozích dokumentů pro zpracování následných koncepčních a strategických dokumentů města, například pro územní plán, urbanistické a architektonické studie, komplexní model nakládání s vodami a podobně,“ uvedla již dříve náměstkyně Radka Loučková Kotasová.

Reklama

Související témata:

Doporučované