Hlavní obsah

Liberecká zoo začala jako první v Česku s chovem viskač

Foto: Zoo Liberec

Viskača - jihoamerický hlodavec z čeledi činčilovitých.

Reklama

Novinkou v expozici liberecké zoo je viskača - jihoamerický hlodavec z čeledi činčilovitých. Liberecká zoo je první v Česku a šestá ze zahrad v Evropě, která tento druh chová.

Článek

Pořízení viskač souvisí se snahou každý rok návštěvníkům představit alespoň jeden živočišný druh, který dosud liberecká zoo v chovu neměla. Letos jde již o druhý, od sklonku jara má dvojici kriticky ohrožených gekonů modrých. Trojici viskač získala liberecká zahrada ze švýcarské Zoo Curych. „Všechna zvířata jsou v reprodukčním věku, takže doufáme, že se brzy budeme moct radovat z přírůstků,“ řekla zooložka Dorota Gremlicová.

Viskača je největší zástupce z čeledi činčilovitých, délka těla dospělého jedince dosahuje 45 až 65 centimetrů. Má šedohnědě zbarvené tělo se světlejšími chlupy na břiše a huňatým ocasem a vážit může i přes osm kilogramů. „Charakteristická je pro ně těžká hlava s velkýma tmavýma očima, kterou zdobí nápadný široký černý vodorovný pruh. Zvíře tak vypadá, jako by mělo černou pásku přes tlamu,“ uvedla Gremlicová. Ve volné přírodě obývají pampy a křovinaté oblasti v Argentině, Bolívii a Paraguayi, kde tvoří až třicetičlenné kolonie. V zemi si budují rozsáhlé sítě chodeb a aktivní jsou hlavně za soumraku, kdy vyráží za potravou. Živí se výhradně rostlinnou stravou a spásají traviny a byliny rostoucí v okolí.

V liberecké zoo je návštěvníci mohou spatřit v expozici ve spodní části zahrady, která původně sloužila mangustám tmavým. S jejich chovem liberecká zahrada naopak skončila. „Mangustám tmavým se v evropských zoologických zahradách dlouhodobě nedaří, odchovy jsou velmi vzácné,“ uvedla zooložka. Pár mangust chovaný v liberecké zoo od roku 2015 podle ní nikdy neměl mláďata. „Po vyčerpání všech dostupných možností, jak zvířata povzbudit k reprodukci, jsme se dohodli s kolegy ze Zoo Plzeň, která se chovem tohoto druhu také zabývá, na přesunu našich zvířat tam. Plzeňští chovatelé tak budou moci více pracovat se složením skupiny a zvýší se tak naděje, že mangusty někdy budou mít potomky,“ dodala Gremlicová.

Liberecká zoo, která je nejstarší v zemi, patří ke středně velkým zahradám v Česku. Na zhruba dvoukilometrové prohlídkové trase mohou návštěvníci pozorovat přes 160 druhů zvířat. Zoo chová kolem 840 jedinců z říše savců, ptáků, plazů i obojživelníků.

Reklama

Doporučované