Hlavní obsah

Liberecké Šaldovo divadlo plánuje hraní pro diváky od 26. května

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokud vláda nezmění harmonogram takzvaného rozvolňování kultury, liberecké divadlo F. X. Šaldy začne hrát pro diváky od 26. května.

Článek

Prvním představením bude ve velkém divadle Vražda v Orient Expresu, o den později uvede činohra na malé scéně první premiéru, což bude hra Burian od Tomáše Dianišky. Předprodej na jednotlivá představení už divadlo zahájilo. Hlediště může být kvůli protiepidemickým opatřením zaplněné jen z poloviny, do velkého tak bude moci přijít 234 diváků a do malého 78. Novinářům to dnes řekla ředitelka divadla Jarmila Levko.

„Kdysi před rokem, když se řeklo na půl kapacity, na třetinu, tak jsem trošku ohrnovala nos a říkala: to se nevyplatí hrát pro pár diváků. Dneska už bychom hráli snad i pro čtvrtinu kapacity, protože inscenace potřebují jít ven,“ uvedla Levko. Činohra, opera a balet mají nastudováno deset představení, jež diváci nemohli dosud vidět. Do konce června z nich divadlo uvede alespoň pět.

Herečka Veronika Korytářová, která si v Burianovi zahraje krále komiků, má z návratu před diváky smíšené pocity. Těší se, ale i trochu bojí. „Asi je to přirozené, že člověk se obává. Ale pak jsem si nezapomněla připomenout, kam se hrabe roční pauza covidu na nás matky, co jsme byly pět let na mateřské. Tak jsem si řekla, že to snad nebude tak složité, jak se mi třeba v tuto dobu jeví ten návrat,“ řekla ČTK. Naposledy před diváky hrála loni v září. Jen zkoušet a ještě to skloubit s péčí o tři děti, které měly distanční výuku, pro ni nebylo nic jednoduchého. „Učili jsme se za pochodu, jak s dětmi, tak zkoušení (v divadle) bez vidiny toho cíle. Což nebylo snadné, ale protože nám jde o to, aby ten výsledek byl co nejlepší, tak si myslím, že jsme jeli naplno na zkouškách. Že i když scházela motivace, že premiéra je v nedohlednu, tak jsme jeli naplno,“ dodala Korytářová.

Kromě Buriana nabídne činohra do letních prázdnin ještě dvě novinky, tragédii Král Lear od Williama Shakespeara s Václavem Helšusem v hlavní roli a revuální kabaret Semafor, který je poctou divadlu Semafor. Opera chystá k uvedení Dceru pluku od Gaetana Donizettiho o lásce dívky, která vyrůstá mezi vojáky, a balet milostné taneční drama Liliom, jež napsal maďarský dramatik Ferenc Molnár a jež je známé jako předloha pro muzikál Carousel.

Ve větší míře než obvykle chystá Šaldovo divadlo na letní prázdniny open air představení. Budou v Liberci, na zámcích Lemberk a Svijany a hradu Grabštejn. „Sice hrajeme open air, ale často v Kutné Hoře, na Lokti a tak dále, kde to pořádá někdo jiný a nás si pozve. Tady jsme se pokusili sami najít místa a udělat něco v okolí Liberce, aby mohli přijít Liberečané. A pointa je, že pokud se nám to podaří, pokud uvidíme, že o představení je zájem, tak bychom v tom chtěli pokračovat, i když nebude koronavirová epidemie,“ dodala Levko.

Reklama

Doporučované