Hlavní obsah

Liberecký kraj bude spolupracovat s programem vévody z Edinburghu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberecký kraj bude spolupracovat s prestižním programem neformálního vzdělávání vévody z Edinburghu (DofE).

Článek

Program určený dětem a mladým lidem od 14 do 24 let spolupracuje nejen se středními a základními školami, ale také například s dětskými domovy nebo středisky volného času. V Libereckém kraji se už do programu zapojily čtyři střední školy a další to zvažují. U příležitosti podpisu memoranda o spolupráci to dnes novinářům řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu funguje od roku 1956 a aktuálně je možné se ho zúčastnit ve více než 140 zemích. Mladým lidem pomáhá k rozvoji osobnosti a získání zážitků, které pro ně mohou být užitečné v budoucím osobním i pracovním životě. Pro zaměstnavatele v zahraničí bývá certifikát o absolvování programu signálem, že jde o kvalitního uchazeče. „V Česku působí už 25 let a zatím jím prošlo zhruba 15 000 mladých lidí. Zpočátku se program soustředil na děti ze znevýhodněného prostředí,“ řekl ČTK výkonný ředitel Tomáš Vokáč.

„Líbí se mi, že v tomto programu se nesoutěží, je o individuálním přístupu. Tady si musí každý mladý člověk říct sám, co chce. A na základě toho, jak se posunul, si sám řekne, jestli něco splnil nebo dokázal,“ řekl náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Z krajských škol se podle něj do projektu zapojila gymnázia v České Lípě a F. X. Šaldy v Liberci, sklářská škola v Kamenickém Šenově a liberecká strojní průmyslovka. Další čtyři školy zapojení zvažují.

Program podporuje zapojené děti v rozvoji po sportovní stránce a ve zdokonalení dovedností a talentu. Vede účastníky k dobrovolnické činnosti a vrcholem je vždy expedice, která mladé lidi učí překonat sebe sama, řešit problémy a komunikovat. Zájemcům nabízí tři úrovně, které se liší podle délky trvání a obtížnosti. Zatímco bronzová úroveň trvá šest měsíců, stříbrná rok a zlatá 18 měsíců. Podobně jako Liberecký kraj už se podle Vokáče memorandem ke spolupráci s programem přihlásili v Moravskoslezském, Zlínském a Královéhradeckém kraji a také města Praha a Brno.

Reklama

Doporučované