Hlavní obsah

Liberecký kraj chce o prázdninách lákat turisty do skláren

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Liberecký kraj chce o prázdninách turisty lákat nejen na krásnou přírodu, ale také do skláren a muzeí. V projektu Křišťálové údolí nabízí týdenní vstupenku za 250 korun pro jednotlivce a za 480 korun pro rodinu až se čtyřmi dětmi.

Článek

Uplatnit ji bude možné do 15. září nejen v zapojených sklářských a bižuterních provozech a muzeích, ale také třeba na sedačkové lanovce Skalka na libereckém Ještědu.

„Snažíme se propagovat zážitky, které jsou trošku mimořádné. Víme, že lidé se vzhledem k situaci budou nejvíc pohybovat v přírodě, ale chceme jim nabídnout i zajímavé provozy, aby viděli něco, co je pro náš kraj specifické,“ řekla krajská radní pro cestovní ruch Květa Vinklátová.

Do projektu se zapojilo 26 subjektů, hlavně sklářských a bižuterních podniků a muzeí. Zájemci mohou za zvýhodněné vstupné navštívit populární sklárny v Harrachově, Poniklé nebo Pěnčíně, ale i méně známé provozy v Železném Brodu nebo Novém Boru.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Ve světě je však unikátní koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. V kraji je více než 280 firem a živnostníků. „Pro návštěvníky je velice silným zážitkem vidět rozžhavené tekoucí sklo a to, jak z něj vzniká pod rukama sklářů třeba nádherná váza nebo skleněný šperk,“ řekla Vinklátová.

V létě je Liberecký kraj spojený i s oblíbenými akcemi, ty největší budou ale muset letos návštěvníci oželet kvůli opatřením, která mají snížit riziko šíření covidu-19. Zrušit museli organizátoři hudební festival Benátská!, který je v kraji nejnavštěvovanější kulturní akcí o letních prázdninách. Loni ji v areálu ve Vesci během čtyř dnů navštívilo přes 40 000 lidí. Neuskuteční se v červenci ani tradiční Slavnosti svijanského piva, které každoročně přilákaly kolem 10 000 lidí. Naopak už pojedenácté se bude konat hudební a divadelní Sedmihorské léto, které nabídne vystoupení kapely Hradišťan, Dalibora Jandy nebo Tomáše Kluse.

Reklama

Doporučované