Hlavní obsah

Liberečtí policisté varují před podvodnými dovozy aut z ciziny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberečtí kriminalisté varují před podvodnými prodeji vozidel dovezených ze zahraničí, zejména z Dánska a Německa. Nejčastěji jde o auta značek Škoda, Audi a Volkswagen.

Článek

Ačkoli ukradená vozidla působí zachovale, je u nich po převozu stočen tachometr, čímž razantně klesne počet udávaných najetých kilometrů, informoval mluvčí Vojtěch Robovský. Podle něj zatím kriminalisté evidují několik takových případů z poslední doby. „Předpokládají však, že takto uskutečněných prodejů dovážených vozidel může být mnohem více,“ uvedl Robovský.

Policie i proto žádá případné svědky nebo majitele vozů získaných dovozem ze zahraničí o spolupráci. Kontaktovat je mohou na bezplatné lince 158, na telefonních číslech 974 466 431 a 974 466 347 nebo na kterémkoli obvodním oddělení policie. Prodávaná vozidla navenek působí zachovale. „Jsou nabízena se stavem tachometru pod 200 tisíc najetých kilometrů, ačkoli realita je mnohdy velmi vzdálena skutečnému stavu. K vozidlům jsou vytvořeny fiktivní servisní knížky, které obsahují zmínky o pravidelných servisních kontrolách v zahraničí, tak aby odpovídaly falešnému stavu nájezdu kilometrů,“ uvedl Robovský.

Automobily s přetočeným tachometrem jsou nabízené na českých internetových portálech, kde je uvedeno telefonní číslo prodejce. S případným zájemcem si prodejce sjednává schůzku v Liberci. „Často v prostorách benzinových čerpacích stanic nebo na méně frekventovaných místech, například na odstavných plochách parkovišť u průmyslových hal,“ uvedl Robovský.

Před smluvenou schůzkou na prohlídku vozidla se ale prodejce zájemci ozve ještě jednou s tím, že nemůže z různých důvodů dorazit. Místo sebe pak pošle někoho jiného, kdo automobil na místo schůzky doveze a disponuje i předvyplněnou kupní smlouvou. „Kupující snadno podlehne pocitu, že vozidlo, které na první pohled vypadá velmi dobře, má servisní historii a akceptovatelný nájezd kilometrů, je prodáváno za přijatelné peníze. S takto získaným vozidlem pak nový majitel odjíždí,“ dodal mluvčí policie.

Reklama

Doporučované