Hlavní obsah

Lidé, kteří na poště obálkují roušky, nejsou plošně testováni

Foto: ČTK/Říhová Michaela, ČTK

Takto se balily roušky a respirátor na České poště.

Reklama

Česká pošta kompletuje zásilku celkem tří milionů ochranných roušek a respirátorů pro lidi starší 60 let. Nad bezpečností pomůcek se však zvedá řada otazníků. Pošta totiž své pracovníky plošně netestuje na covid-19.

Článek

První vlna pochybností kolem obrovské zásilky roušek a respirátorů pro seniory se zvedla po odvysílání reportáže České televize. Diváci si v ní všimli, že jedna z pracovnic pošty nemá správně nasazenou roušku.

„Je pravda, že v ten daný moment, kdy ČT zabrala naši pracovnici, tak měla roušku pod nosem. Naše zaměstnance samozřejmě stále upozorňujeme na dodržování hygienických pravidel. V záběrech bylo vidět, že pracovníci mají k dispozici dezinfekci, mají rukavice a celkově hygienická opatření dodržují,“ komentuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Dodává, že se zaměstnanci snaží přizpůsobit pracovní prostory pošty tak, aby dodržovala patřičné hygienické normy. „Prostory třídíren po celé republice, kde jsme roušky a respirátory kompletovali a obálkovali, jsou pravidelně dezinfikovány a čištěny tak, aby to odpovídalo patřičným hygienickým standardům.“

Zároveň však mluvčí přiznal, že pokud se u zaměstnanců neobjeví příznaky onemocnění, tak nejsou podrobeni testům. „Mám za to, že se testuje jen při příznacích. Kdyby někdo ze zaměstnanců příznaky měl, tak bychom je do provozu vůbec nepustili,“ uvádí.

To však podle něj zásilky nečiní nebezpečnými. „Nemám pocit, že by balené roušky měly představovat nějaké nebezpečí. Nikdo z lidí, kteří roušky obálkují, nemá příznaky. Obálkovou směnu jsme navíc rozdělili na několik skupin tak, abychom přinejhorším byli schopni spolehlivě identifikovat znehodnocenou zásilku a vyřadit ji,“ vysvětluje.

Odborníci by s takovýmto tvrzením ale souhlasit nemuseli. Například vedoucí klinické skupiny COVID při Ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že většinu nakažených tvoří právě bezpříznakoví.

Většinu zásilek roušek a respirátorů už Česká pošta zkompletovala a momentálně tiskne adresní štítky. Poslední zásilky pěti jednorázových roušek a jednoho respirátoru by měly seniorům dorazit tento pátek. Rozvoz pomůcek bude stát zhruba 15 milionů korun.

Reklama

Doporučované