Hlavní obsah

Zkoušíme přesvědčit lidi, že strany jsou naše nejsvobodnější cesta, říká Kalousek

 

Reklama

To, co dnes říkáme, asi není stoprocentně účinné, připouští v druhé části rozhovoru pro Seznam předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ale říkat to budeme a musíme, dodává.

Článek

Před rokem Karel Schwarzenberg oznámil konec v roli předsedy TOP 09, vy jste se stal přirozeně jeho nástupcem. Jak vám to tak od té doby jde, myslím tím celou stranu?

No, přirozeně jsem se asi nástupcem nestal. Kandidoval jsem na sjezdu a přirozeně jsem se stal nástupcem až tehdy, když mě sněm zvolil.

Je to strana, kterou jste si vymyslel, založil.

To máte pravdu. Vysnil, vymyslel, založil. Je to strana, která se jako teď každá strana, která vychází z toho konceptu volné soutěže ideově zakotvených stran, potýká s obrovskými potížemi vůči náladám, které politické strany v podstatě nechtějí. A teď můžeme spekulovat o celé řadě našich vlastních chyb, kterými jsme k tomu přispěli…

Ty by mě zajímaly asi nejvíc.

Vždycky když se měnily režimy od volné soutěže politických stran k autokratickému režimu, říkalo se, že politické strany jsou zkorumpované bandy. Třeba ve dvacátých letech při nástupu Mussoliniho režimu... To je staletý koncept, to není nic nového.

A my jsme teď ve třicátých letech?

Ne. Podíváme-li se ale na Itálii dvacátých let, Německo let třicátých, argumenty jsou v podstatě velmi stejné. Politický systém volné soutěže politických stran je přežitý a je potřeba to vzít do ruky jinak. A k tomu můžete použít různá hesla. Buď: Všechna moc Sovětům. Nebo: Ať to řídí korporátní společnosti. Nebo: Řiďme to jako soukromou firmu. Vždycky na to doplatí občan. Já tím teď nechci říkat, že si politické strany kritiku nezaslouží, že v nich není nebo nikdy nebyla obsažená korupce. Pochopitelně, že ano. Ale rozhodně ne víc než v jakýchkoliv jiných systémech, které dosáhnou jenom toho, že se o tom nesmí mluvit.

V téhle situaci je na tom TOP 09 podobně jako sociální demokracie, jako ODS, jako všechny politické strany, které věří demokratickému konceptu systému politických stran, který je koneckonců v naší ústavě.  S tou situací se teď pereme, snažíme se přesvědčit voliče, že to je přes všechny nevýhody a problémy cesta, která jim zaručuje největší svobodu a prosperitu. Cesta, která jim hlavně umožní veřejnou kontrolu, že jim nikdo nebere peníze z kapes. Do jaké míry budeme úspěšní, ukáží volby.

Jste jedním ze symbolů zatím poslední éry vlády české pravice od roku 2006 do roku 2013, jako ministr financí i jako zakladatel TOP 09. Tato éra zrodila Andreje Babiše. Netrvá ale deprese roku 2013, kdy pravice prohrála volby, už přece jen příliš dlouho? V roce 2013 jste ještě měli ve volbách 12 procent, teď se k tomu ani v průzkumech nepřibližujete.

Samozřejmě. Na můj vkus to trvá dlouho. Ale to neznamená, že to není pravda. Je-li potřeba říkat to déle a je-li potřeba, aby to říkali jiní lidé, pak to budeme říkat déle a budou to říkat jiní lidé. Ale je naprosto vyloučeno, abychom narozdíl od médií přestali říkat, že je naprosto vyloučeno, aby někdo v pozici podnikatele obchodoval se státem, když sám zastupuje ten stát. To tady nikdy nebylo. Dneska je to evidentně nejmocnější muž ve vládě, ministr financí a druhý nejbohatší podnikatel - na jedné straně zastupuje vlastnické zájmy daňových poplatníků. Když ale obchoduje sám se sebou, kde má také své vlastnické zájmy, hádejte, které vlastnické zájmy mají přednost. Za našich časů by takové jednání bylo vyloučené. Veřejné mínění by něco takového nedovolilo. Dnes, vzhledem k tomu, že už ani mediální svět není stoprocentně svobodný, se všichni tváří, že když někoho nechytíte za ruku, je všechno v pořádku.

Tohle opakujete velmi dlouho. Ale proč to tedy lidé nechtějí slyšet? Nejsou přece hloupí. Stejní lidé kdysi ve velkém volili vás, českou pravici i sociální demokracii. 

Po dlouhých letech bezprecedentní krize přišla doba konjunktury. V politice musíte mít kromě jiného také štěstí. Tahle vláda má štěstí, já jí to přeju, že se trefila do dobrých podmínek, kdy se lidem daří o něco víc a říkají si: „Nám je to jedno. Máme o stovku měsíčně víc a jestli si Babiš ukradne nebo neukradne deset miliard, to už je nám celkem fuk." Já tomu pocitu i rozumím. Nerozumím jedné věci, proč hlídací psi demokracie, kterými se správně označovali novináři...

Nikdy bych nic takového neřekl.

Nerozumím tomu, proč se dnes chovají jinak hlídací psi demokracie, kterými jsme označovali vždycky nezávislou novinařinu a kteří byli vždycky mimořádně citliví na sebemenší riziko. Ani nemuselo být naplněno, ale už samo o sobě stačilo ke skandálu. Beru to jako fakt. To, co říkáme my dnes, v tuhle chvíli asi není stoprocentně účinné. Ale je naprosto nutné to říkat. Protože někdo to říkat musí. Není možné, aby všichni říkali, že je naprosto v pořádku, že někdo ve jménu daňových poplatníků obchoduje sám se sebou a okrádá daňové poplatníky.

První část rozhovoru s Miroslavem Kalouskem:

Nebylo vám líto, když jste viděl 28. října patnáct tisíc lidí na Staroměstském náměstí, kteří aplaudovali vašim někdejším spojencům, teď politickým soupeřům ze STAN a lidovců, Petru Gazdíkovi, Danielu Hermanovi? To musí být váš sen, ne? Zaplněné náměstí kvůli konfliktu s prezidentem a ještě kvůli dalajlamovi.

Ne, to opravdu ne. Já jsem vůči akci na Staroměstském náměstí měl velmi smíšené pocity. Pochopil jsem, že jsem nebyl sám. Že podobné pocity měl třeba i předseda KDU-ČSL Bělobrádek. Jedna věc je nejít na tradiční oslavu svátku 28. října na Pražský hrad. Jiná věc je vytvořit tomu konkurenční podnik. To už samo o sobě je něco trochu přes čáru, protože tradice by měla trvat. Jen doufám, že ten protest nebude věčný a že se zase budeme všichni scházet na Pražském hradě.

Možná se ptám na něco jiného…

Druhá věc je, že evidentně ti, kteří přišli na shromáždění, měli trochu jinou představu než organizátoři akce. Četl jsem od té doby několik úpěnlivých ujišťování, jak od pana místopředsedy Gazdíka, tak pana Horáčka, že to nebyla opravdu protizemanovská akce. Že si to tam chtěli jenom udělat hezké. A já jsem ale hluboce přesvědčen, že těch 15 tisíc lidí na to náměstí přišlo, aby protestovalo proti Miloši Zemanovi.

Taková je politika. Vždyť to znáte sám.

Ale jestliže organizátoři říkají: My jsme svolali shromáždění, které opravdu nebylo protestem proti Miloši Zemanovi, a já jsem si stoprocentně jist, že těch 15 tisíc lidí tam přišlo proto, aby protestovalo proti Miloši Zemanovi, tak mám pocit jednoho velkého nedorozumění.

Myslel jsem to možná trochu jinak. Neukázala i tahle demonstrace, že vám vaši někdejší spojenci ze STAN spolu s lidovci tak trochu berou voliče i témata?

To se opravdu nedomnívám. A myslím si, že Staroměstské náměstí je toho s jistým časovým odstupem jednoznačným dokladem. Vždyť je zřejmé, že ti organizátoři měli úplně jiný motiv než ti lidé, kteří tam přišli. A já jsem nerad účastníkem nedorozumění.

Reklama

Související témata:

Doporučované