Hlavní obsah

Lidé mohou nahlédnout do míst, kde vzniká výtvarné umění

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Do míst, kde vzniká umění, mohou dnes a v neděli výjimečně nahlédnout návštěvníci, a to díky desátému ročníku Dnů otevřených ateliérů na jižní Moravě.

Článek

Zapojily se desítky ateliérů, dílen i galerií v celém kraji, nejvíce na Hodonínsku.

Dny otevřených ateliérů jsou široce zaměřené na celou výtvarnou oblast, uvedl koordinátor projektu Jan Buchta. Mezi účastníky, jichž je v katalogu několik desítek, jsou malíři, sochaři, grafici, keramici, kováři, šperkaři, oděvní výtvarníci či mozaikáři.

Podle Buchty mohou lidé v ateliérech pocítit něco ze specifické atmosféry míst prosycených úvahami nad fenomény krásy a lidské kreativity. Od výtvarníků se zároveň dozvědí něco o výtvarném řemesle a umění samotném.

Pořadatelé doporučují k návštěvě třeba restaurátorskou dílnu Moniky Wolfové v Kyjově, sochařský ateliér Petra Horáka v Miloticích, keramický ateliér Vladimíra Groše ve Veselí nad Moravou nebo manufakturu Daniela Piršče v Mikulově.

Dny otevřených ateliérů se letos konají podesáté, a to za podpory Jihomoravského kraje a v organizačním pojetí Galerie výtvarného umění v Hodoníně. Návštěvnost se v posledních několika letech pohybovala mezi čtyřmi a šesti tisíci lidí.

Ateliéry budou otevřené dnes a v neděli od 10:00 do 17:00, kontaktní údaje jsou na webu hodonínské galerie. Někteří umělci návštěvníky přijímají buď jen dnes, anebo pouze v neděli.

V říjnu následují partnerské Dny otevřených ateliérů na Vysočině, v Jihočeském kraji a Dolním Rakousku.

Reklama

Související témata:

Doporučované