Hlavní obsah

Lidé mohou v kině Scala diskutovat o návrhu nového brněnského územního plánu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zástupci Kanceláře architekta města Brna (KAM) a města se v kině Scala sejdou s veřejností na dvou diskusních setkáních týkajících se nového územního plánu.

Článek

Cílem je představit veřejnosti upravený návrh územního plánu ještě před opakovaným veřejným projednáním, které bude koncem června na brněnském výstavišti. Své připomínky chtějí ve Scale i na výstavišti prezentovat také členové hnutí Nesehnutí.

Diskuse v kině je v plánu na čtvrtek 10. června a úterý 15. června, pro vstup je třeba zaregistrovat se na stránkách KAM. Na každé setkání jsou vyhrazeny zhruba dvě hodiny, program zahájí prezentace upraveného návrhu, většina času pak bude patřit dotazům příchozích. „Za naši kancelář budou na místě jak architekti a urbanisté, tak i specialisté na dopravu, městskou infrastrukturu nebo krajinu. Lidé se mohou přijít zeptat na vše, co je k novému územnímu plánu zajímá,“ ředitel KAM Michal Sedláček.

Veřejná projednání návrhu územního plánu se budou konat 21. a 22. června v areálu brněnského výstaviště. Připomínky, námitky a stanoviska je možno uplatnit do 29. června včetně. Územní plánovači se po prvním veřejném projednání loni v červnu museli vypořádat s 36.000 námitek a připomínek. Podle organizace Nesehnutí však dostatečně nezapracovali jejich připomínky ohledně ochrany zeleně, využití dešťové vody nebo ochrany veřejných prostranství.

„Návrh sice obsahuje nové formulace ochrany vnitrobloků nebo zeleně na veřejných prostranstvích a podporuje parkování v podzemí či v budovách místo na ulici. Opatření jsou ale definována nezávazně a v praxi mohou mít jen malý, nebo dokonce žádný dopad. Současný návrh není v tomto směru funkční a nejednoznačné formulace mohou negativně ovlivnit budoucnost konkrétních míst,“ uvedla koordinátorka kampaně Udržitelné Brno Barbora Kosinová.

Nesehnutí zahájilo kampaň, jejímž cílem je navrhnout do nového územního plánu opatření pro zlepšení životního prostředí, loni v květnu. Spustilo také web, na který mohla veřejnost posílat připomínky městu. Nyní kampaň opět oživilo a žádá o podporu veřejnosti.

Reklama

Doporučované