Hlavní obsah

Lidé na Západě si neumí představit, co se děje na východě Slovenska, říká režisér úspěšných kriminálek

Výzva s Peterem Bebjakem: O úspěšných kriminálkách, korupci na Slovensku a zvolení Zuzany Čaputové.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Natočil Kriminálku Anděl, Případy 1. oddělení a práva na minisérii Spravedlnost koupili hollywoodští producenti. Teď má Peter Bebjak na svém kontě nejúspěšnější slovenský film a diváci v Česku mohou sledovat jeho temnou vizi budoucnosti v minisérii Skvrna.

Článek

Od úspěšných krimiseriálů Peter Bebjak vykročil k jinému žánru. Postapokalyptická Skvrna na Stream.cz ukazuje blízkou budoucnost, kde záhadná nemoc zabíjí všechny dospělé, přežívají jen děti.

„Líbí se mi vytvářet nový svět. Svět dětí, které si formují hodnoty podle svých představ, bez vyššího rodičovského principu,“ vysvětluje ve Výzvě.

Temnou realitu naopak předvedl v thrilleru Čára, který ukázal svět pašeráků na slovensko-ukrajinské hranici. Informace sbíral mezi lidmi na východě Slovenska, místní rozmluvil v hospodě. „Musíte se s nimi opít a oni velmi rádi vyprávějí, chtějí se podělit o svůj život,“ vysvětluje svoji metodu.

Dodnes se toho tam podle Bebjaka moc nezměnilo. Zajímavé mu přijde, jak drsný příběh vnímali diváci od Západu na Východ: „Na pražské premiéře říkali, že to není možné, že takový život neexistuje a že jsme to přitáhli za vlasy. Na východním Slovensku diváci tvrdili, že to je ještě velmi málo.“

Bebjak režíroval oblíbené seriály jako Případy 1. oddělení, Kriminálka Anděl, Specialisté, Mordparta nebo Spravedlnost. Práva na poslední kriminálku koupila produkční společnost Matta Damona a Bena Afflecka.

Napětí je hlavním znakem i jeho Trhliny, nejúspěšnějšího slovenského filmu všech dob. „Měli jsme výhodu, že jsme měli tu knihu (film je adaptací bestselleru Jozefa Kariky, pozn. red.). Ale zájem po počáteční zvědavosti nespadl, 261 tisíc návštěvníků je víc, než kolik lidí vidělo všechny ostatní loňské slovenské filmy dohromady,“ pochvaluje si režisér. V českých kinech bude mít Trhlina premiéru 9. května.

Proč Peter Bebjak říká, že Slovensko je zkorumpovaný stát? Jaký film by natočil o vraždě novináře Jána Kuciaka, expremiérovi Robertu Ficovi a nové prezidentce Zuzaně Čaputové? A proč je jeho chystaný projekt Slované přirovnáván ke Hře o trůny?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované