Hlavní obsah

Všichni tři jsou nezastavitelní, Tomio ale nejlépe ovládá jazyk lidí z ulice, říká autor filmu Bratři Okamurovi

Nejznámější z trojice, Tomio, natáčení odmítl. Filip Remunda vypráví o svém novém dokumentu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když se řekne Okamura, většina lidí si ho spojí se jménem předsedy SPD Tomia Okamury. Rozhádané bratry usmířila až smrt otce.

Článek

O netradiční pohled za dveře jedné, trochu rozhádané, česko-japonské rodiny se pokusil režisér Filip Remunda. Natočil dokument pod názvem Bratři Okamurovi, jejichž mikrosvět ukazuje jako příklad rozdělení dnešní české společnosti.

„Jsou každý úplně jiný, ale co všechny spojuje, je radost z mluveného projevu, skvělá rétorika. Jsou nezastavitelní, mají co říct a všichni se zajímají o společnost. Zkrátka, nejsou pasivními cestujícími svého života, ale naopak aktivními hráči. To mají společné,“ říká autor dokumentu Remunda.

Nejmladší z bratrů, Osamu, je úspěšným architektem a urbanistou, který má porozumění pro oba sourozence. Zároveň ale ani jednoho nemůže volit.

Nejznámějším z trojice je populistický politik Tomio. Nejstarší Hayato je hluboce věřící křesťan, jenž se coby člen KDU-ČSL o vstup do velké politiky zatím neúspěšně snaží. Tihle dva spolu nemluví.

„Jeho děti chodily domů ze školy s tím, že byly častovány nepříjemnými poznámkami. Hayato to dlouho snášel, pak se ale rozhodl, že veřejně vystoupí a ukáže, že Okamura není jen ostrá rétorika proti menšinám. Ale že Okamura je také slušnost, vztah ke kultuře a vzdělání,“ říká režisér Remunda.

Snímek Bratři Okamurovi je součástí cyklu Český žurnál, producentem je Česká televize a premiéru má na právě pobíhajícím festivalu dokumentárních filmů Jeden svět.

Reklama

Doporučované