Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce Zeman odhaduje: Rozuzlení kauzy Čapího hnízda v květnu, únos Babišova syna v červnu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je hostem Výzvy Seznamu, moderuje Jiří Kubík.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman odpovídá ve Výzvě Seznamu na politicky citlivé kauzy z poslední doby.

Článek

V kauze dotačního podvodu Čapí hnízdo, která ohrožuje trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, očekává nejvyšší státní zástupce rozhodnutí o podání či nepodání obžaloby k soudu už za dva měsíce. „Byl tam proveden vnitřní dohled, orientační datum je na začátku května. Bylo by dobré to dodržet. Mělo by padnout už nějaké rozuzelní,“ říká Pavel Zeman a poukazuje na to, že se případ vyšetřuje už přes tři roky.

S případem Čapí hnízdo přímo souvisí i podezření ze zavlečení premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym na podzim 2017. Svědectví juniora, který říká, že si jeho otec přál, aby zmizel z republiky, a proto jej řidič Agrofertu odvezl na Ruskem okupovaný Krym, přinesl loni v listopadu pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování. Pavel Zeman tehdy okamžitě nařídil vyšetřování tohoto případu.

„Do června bych očekával výsledek,“ říká nejvyšší státního zástupce a zdůrazňuje, že má důvěru v to, že vyšetřování tentokrát nepůjde do ztracena, jako se to stalo loni v lednu, kdy Andrej Babiš mladší posílal z Ukrajiny zoufalý mail české policii, ale policie případ ani nezačala vyšetřovat. „Mám důvěru, že se případ dotáhne do konce, už proto, že tentokrát je tam dozor státního zástupce.“

Mají vyšetřovatelé nabito v kauze Kapsch?

Minulý týden policie společně se žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství rozjela případ, který míří do nejvyšších pater politiky a státní správy: vyšetřuje předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje i místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka kvůli vypsání tendru na mýtný systém.

Pavel Zeman ve Výzvě komentuje i tento případ. Odpovídá i na otázku, zda se nebude opakovat situace z června 2013, kdy po velkolepé policejní akci detektivů a žalobců z olomouckého týmu Iva Ištvana se zatýkáním na Úřadu vlády dnes nepřišla obvinění z korupce a následné rozsudky nad zatčenými osobami.

Někteří politici dokonce dodnes o této akci mluví jako o státním převratu v režii státních zástupců, což Pavel Zeman jednoznačně odmítá. Říká: „Nebral bych to jako fiasko. Berte to tak, že je to přirozené, když děláte nějakou práci, tak sbíráte zkušenosti. A možná i ty nasbírané zkušenosti mohli kolegové využít v tom případu z minulého týdne.“ Překvapivě ale dodává, že v červnu 2013 byl připraven na to, že ho za zásah policie a žalobců Nečasova vláda odvolá.

Nyní zdůrazňuje, že je nutné se dívat na Jaroslava Faltýnka, Petra Rafaje a další lidi, kteří nebyli v kauze z minulého týdne z ničeho obviněni, jako na lidi, kteří jsou jen prověřováni – a teprve další vývoj ukáže, jak se bude případ vyvíjet.

Jaké vnímá nejvyšší státní zástupce postup prezidenta Miloše Zemana doporučovat soudům, jak mají soudit?

Proč ho Zeman nepozval na Hrad?

Jak se smířil s tím, že poté, co odmítl schůzku s hlavou státu, nedostal loni v říjnu z prezidentské kanceláře pozvánku na oslavy 100. výročí vzniku Československa? A kdy počítá, že odejde z funkce nejvyššího státního zástupce?

Rozhovor s Pavlem Zemanem sledujte ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované