Hlavní obsah

Čtvrt roku po výbušné zpovědi Babiše juniora: Nedobytná pevnost Švýcarsko

Na čem vázne policejní vyšetřování případu nedobrovolného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym?Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Můj otec chtěl, abych zmizel – kvůli stíhání v kauze Čapí hnízdo. Tak jsem se ocitl na Krymu a na Ukrajině.“ Svědectví syna českého premiéra, které přinesla Televize Seznam a je klíčové pro vyšetřovatele možného dotačního podvodu, rozjelo policejní akci. Ta se ovšem komplikuje.

Článek

Tři měsíce po odvysílání pořadu Zvláštní vyšetřování je zřejmé jedno: Vyšetřování příběhu Babiše juniora vázne. Syn českého premiéra zmizel ve Švýcarsku, nekomunikuje se světem, otec se za ním od památné návštěvy 17. listopadu nevypravil.

A tápe i policie.

„Policie v součinnosti s dozorujícím státním zástupcem činí úkony trestního řízení, které jsou řekněme časově náročné, a lze proto předpokládat, že to prověřování bude ještě nějakou dobu trvat. Řádově týdny či několik měsíců,“ říká státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Rozhovor s reportérem Jiřím Kubíkem o posledních zjištěních v kauze Babišova syna.Video: Seznam Zprávy

Advokát: Zatím nevypovídal

Andrej Babiš mladší, jinak švýcarský občan, žije trvale se svou matkou (Babišovou první manželkou) v Ženevě. Ačkoliv junior po zveřejnění Zvláštního vyšetřování požádal redakci Seznamu o zprostředkování kontaktu na českou policii, kde chtěl svědčit v případu svého nedobrovolného odjezdu na Krym, nikomu se neozval. Podle poznatků Seznamu s ním policie dodnes nenavázala kontakt.

„Je pořád ve Švýcarsku a zatím nevypovídal. To pořád platí,“ potvrdil Seznamu juniorův advokát Petr Topinka. Jak se ukázalo, ani on není v přímém kontaktu s Babišovým synem. „Posílám mu e-maily a čekám, kdy odpoví. To víte, je to složité: já jsem tady, on je tam.“

Na otázku, proč Andrej Babiš mladší tedy za celé tři měsíce nepodal policii žádné vysvětlení, nedokázal Topinka odpovědět.

Komunikovat přestal i s reportéry Seznamu, s nimiž si dříve dopisoval e-mailem.

Důležitým detailem ve sledu událostí posledních tří měsíců je návštěva premiéra Andreje Babiše v Ženevě 17. listopadu, pět dní po zveřejnění reportáže. Ačkoliv těsně předtím jeho syn reportérům Seznamu v e-mailu napsal, že chce vypovídat na policii, po otcově návštěvě se nadobro odmlčel.

A premiér Babiš, který věrohodnost tvrzení svého syna zpochybňoval s odkazem na jeho psychickou nemoc a následně díky hlasům komunistů a postoji ČSSD ustál pokus o vyslovení nedůvěry vládě, od té doby za synem do Ženevy nejel.

Alespoň to vypověděl v rozhovoru pro Blesk: „Ne, neviděl jsem se s ním. Jen v tom listopadu.“

Švýcarská policie: Ptejte se v Praze

Česká policie čeká, kdy a zda vůbec vyhoví švýcarské úřady žádosti o znalecký posudek Andreje Babiše mladšího a umožní jeho případný výslech. Švýcarská strana v tomto směru není vázána vůbec ničím, ani lhůtami, ani povinností odpovědět.

Jak potvrdil reportér švýcarského listu Tages-Anzeiger Bernhard Odehnal, švýcarská policie mu při dotazu na tento případ odmítla odpovědět. „Pouze nám potvrdili, že žádost od české policie dostali. Ale řekli nám, že se se všemi dotazy máme obrátit na českou policii,“ uvedl reportér.

Podle běžných pravidel při vyřizování mezinárodních žádostí o právní pomoc nelze vyloučit ani situaci, že švýcarské úřady nevyhoví. Vždy se totiž mimo jiné posuzuje i to, zda žádost může narušit mezistátní vztahy, neboli v čím zájmu je, aby Babiš junior v této věci vypovídal.

Seznamu totiž řekl, že u projektu Čapí hnízdo sice podepsal nějaké papíry, ale netušil jaké. To odporuje teorii, kterou předkládá český premiér: Že totiž celý projekt si vymyslely jeho děti a ty mohly o dotaci pro malé podniky žádat.

Připomeňte si Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Spáchali policisté trestný čin maření úkolu?

Mimo záznam policisté i lidé z justice přiznávají, že pokud se policistům nepodaří Andreje Babiše mladšího vyslechnout, podezření z jeho únosu na Krym se už nikdy nemusí vyšetřit.

Klíčovou chybu udělali policisté z Prahy 1, na které se loni v lednu premiérův syn ohledně svého pobytu na Ukrajině poprvé obrátil e-mailem.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ stojí v e-mailu Babiše mladšího české policii.

Policie se s tím tehdy vypořádala velmi rychle. Pozvala si na výslech juniorova „pečovatele“ Petra Protopopova, ten řekl, že se žádný únos nestal, a aniž by mluvila s Andrejem Babišem mladším, věc odložila.

Případ se otevřel až po zveřejnění listopadové reportáže na Seznamu. Z poznatků redakce vyplývá, že dva policisté, kteří se odmítli e-mailem juniora zabývat, jsou od té doby vyšetřováni, zda nespáchali trestný čin.

„Policie zahájila prověřování ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti,“ říká žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze Ondřej Šťastný, který na tento případ dohlíží. „V současnosti policie shromažďuje listinné materiály, vyhodnocuje je, vyslýchá osoby a o tom, jestli nakonec bude zahájeno trestní stíhání, nebo jestli se věc odloží, případně odevzdá ke kázeňskému projednání, se rozhodne v příštích měsících.“

S Babišem juniorem chtějí mluvit ale i policisté, kteří vyšetřují samotnou podstatu případného dotačního podvodu. „Byla odeslána žádost o právní pomoc do Švýcarska. Obsah právní pomoci nelze s ohledem na dosud probíhající vyšetřování blíže komentovat,“ řekl k druhé žádosti české policie mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

I v této věci se tedy bude čekat, jak Švýcarsko zareaguje.

Policejní komisař Pavel Nevtípil, který má dotační aféru na starosti, nicméně už oznámil svým nadřízeným, že se chystá poslat obžalobu k soudu.

Reportéři Seznamu: Sabina Slonková o tom, jaké dopady mohou mít odchody policejních špiček na vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované