Hlavní obsah

„Matka na mě začíná tlačit, otec už určitě tlačí na ni.“ Reportéři Seznamu vyjeli znovu za Andrejem Babišem ml.

Reportéři Seznamu se snažili znovu kontaktovat Andreje Babiše mladšího ve Švýcarsku.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Ještě než se dnes ráno za svým pětatřicetiletým synem z prvního manželství vydal do Švýcarska premiér Babiš, byli zde už podruhé Sabina Slonková a Jiří Kubík. V reportáži popisují situaci, která předcházela dnešnímu vývoji v případu klíčového svědka v kauze Čapí hnízdo. Babiš se se svým synem setkal naposledy loni v létě na své svatbě.

Článek

Pátek 16. listopadu, jedna hodina po půlnoci

Projíždíme autem potemnělou ulicí, v níž jsme v polovině října po mnohaměsíčním pátrání našli zmizelého syna českého premiéra. Všude ticho a klid. Máme za sebou desetihodinovou jízdu z Prahy.

Na Facebooku premiéra Andreje Babiše tou dobou už tři hodiny visí: „Na dveře bytu v Ženevě, kde spí můj syn Andrej, bouchají teď nějací lidé. Volala mi jeho vyděšená matka. Mezi českými novináři se prý dnes říkalo, že se na tu adresu někteří vydají. Žádám je, aby odešli!“

Na ulici před domem ani ve vchodu domu teď není vidět nikoho, kdo by tady na kohokoliv číhal, nebo se domáhal vstupu do domu. Aniž bychom auto zastavili a vystoupili z něj, jedeme dál, do hotelu. Na místo se vrátíme ráno.

„Ono to bolí, když otec říká, že lžete”

Do Švýcarska jsme se vydali už podruhé, a to poté, co ve čtvrtek dopoledne přišly z mailové adresy, na níž s námi dosud komunikoval Andrej Babiš mladší, naléhavé vzkazy. „Čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem‘ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru,“ stálo v mailu. V další části byla žádost o zprostředkování kontaktu na Policii České republiky, která po pondělním zveřejnění Zvláštního vyšetřování na Seznamu začala vyšetřovat případ nedobrovolného zavlečení premiérova syna na Ukrajinu a do Ruska. (S tímto mailem a žádostí jsme seznámili nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.)

Premiér Babiš se se zveřejněným vzkazem ze synova mailu vypořádal rychle: reportéři Seznamu podle něj zneužili maily jeho syna schizofrenika.

V další zprávě, která přišla ve čtvrtek reportérům Seznamu z mailové adresy Andreje Babiše mladšího, stálo: „Matka na mě začíná dělat tlak, protože můj otec určitě dělá tlak na ni prostřednictvím SMS.“

„Ono to dost bolí, když váš vlastní otec říká, že o něčem lžete. Nevím, o čem mluvil.“

„Můžu vám dát číslo svého švýcarského telefonu jako poděkování poté, co mě spojíte s vyšetřovateli.“

V dalším mailu přišla informace, že matka je mimo domov a vrací se letecky do Ženevy dnes v 19 hodin.

Reportáž, v níž Sabina Slonková a Jiří Kubík vypátrali Babišova syna. Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Pozvání na snídani

Pátek 16. listopadu, 7:37

Parkujeme v ulici, kde bydlí Andrej Babiš mladší se svou matkou a kde jsme ho zhruba před měsícem vypátrali. Jdeme do kavárny naproti domu a pozorujeme běžný ruch na běžné ulici s činžovními domy. Kolem jezdí městské autobusy, lidé chodí do práce, senioři zaplňují místa v kavárně kolem nás.

Nikde žádné „hordy novinářů“, jak emotivně v týdnu popisoval premiér Babiš. Dokonce před domem není ani nikdo, připomínající ochranku. Stejně jako při naší poslední návštěvě.

S juniorem se pokoušíme navázat přímý kontakt prostřednictvím mailu, z něhož včera přišly zprávy. „Zveme vás na snídani. Jsme v Ženevě.“ Odpověď nepřichází. Junior přestal komunikovat.

Premiér Babiš mezitím v Praze ráno před odletem do Bruselu zopakoval, že v žádném případě „nikdy, nikdy“ neodstoupí. „Je to puč. Možná i práce rozvědky,“ oznámil do světa před odletem na jednání o rozpočtu Evropské unie a migraci. Ani tentokrát svá tvrzení ničím nedoložil. Dodal, že se brzy chystá setkat se synem.

Krátce po jedenácté hodině se v Praze koná tisková konference ředitele pražské policie Jana Ptáčka. Oznamuje, že policie vyšetřuje výroky Babiše mladšího z reportáže Seznamu o tom, že nedobrovolně pobýval na Krymu a Ukrajině v doprovodu otcova spolupracovníka Petra Protopopova. „Andrej Babiš mladší podle všeho usiluje o kontakt s Policií České republiky. Od včerejška se pokoušíme o navázání přímého kontaktu s pisatelem,“ uvedl Ptáček. Zatím je podle něj kontakt bez odezvy.

Dopis pro Beatrici Babišovou

Pátek 16. listopadu, 11:45

Podaří se doma zastihnout Beatrici Babišovou, juniorovu matku? Jak se ona, přímá účastnice našeho minulého setkání, která vůbec nerozporovala výroky svého syna, teď postaví k tomu, že premiér syna naprosto znevěrohodňuje? Je pravda – co přišlo z juniorova mailu – že na ni Andrej Babiš začal vyvíjet tlak?

S kyticí zakoupenou ve vedlejším květinářství vstupujeme do domu, kde žije Beatrice Babišová se svým synem. Ocitáme se znovu na místech, kde před pár týdny při našem prvním setkání zazněly od juniora věty vrhající nedobré světlo na premiéra a jeho spolupracovníka Protopopova.

Sabina Slonková a Jiří Kubík píší v ženevské kavárně dopis matce Andreje Babiše mladšího.

V domě není nic mimořádného. Ani uvnitř nesedí žádná ochranka. Na zdech nepřibyly žádné kamery, na dveřích nepřibyl žádný další zámek. Beatrice Babišová nemá u dveří zvonek, nebyl tu ani minule. Třikrát zaklepeme na dveře. Normálně, žádné bušení.

Nikdo neotvírá. Odcházíme zpět do kavárny naproti. Napíšeme paní Babišové dopis.

Píšeme mimo jiné: „Přijeli jsme sem znovu, abychom Vás požádali o rozhovor. Tentokrát bychom chtěli mluvit hlavně s Vámi, protože Váš syn se v posledních týdnech dostal do pozice člověka, jehož slova jako by neměla vůbec žádnou váhu.“ Přidáváme podpisy a telefonní kontakty.

„Nenatáčejte. Hrozí vám stíhání”

Jdeme ulicí v doprovodu kameramana, míjíme sousední dům a v tu chvíli si nás všimne vysoký muž v brýlích. „Vy tu natáčíte? Zastupuji Andreje Babiše zde v Ženevě,“ říká anglicky. „Rodina si nepřeje, abyste je obtěžovali. Jinak budeme okamžitě reagovat.“

Podává nám vizitku. Alexandre de Senarclens, advokát.

Odpovídáme, že nás Andrej Babiš mladší včera žádal o pomoc. „Jistě víte, že má zdravotní problémy,“ zní právníkova odpověď. „Pokud tady budete natáčet dál, budete trestně stíháni.“

Jeho apel respektujeme. Kameru vypínáme. Natáčení končí.

Foto: www.desenarclens.ch

Švýcarský právník Alexandre de Senarclens, který podle svého tvrzení zastupuje Babišovu rodinu.

Už jen doručíme dopis Beatrici Babišové do její schránky.

S vědomím, že Andrej Babiš mladší přestal náhle komunikovat prostřednictvím mailu i telefonu a že v jeho bytě už ani nikdo nereaguje na ťukání na dveře, ze Ženevy odjíždíme.

Premiér Babiš: Jedu synovi pomoci

Sobota, 17. listopadu, 0:01

Premiér Andrej Babiš položil kytici k památníku 17. listopadu 1989 a natočil emotivní videovzkaz na své sociální sítě: „Tento rok jsem přišel na Národní třídu uctít památku studentů a všem, kteří bojovali za svobodu a demokracii. Tento rok jsem přišel dřív, protože brzo ráno letím za svým synem do Švýcarska, který se svou matkou je už dva dny v bytě, protože novináři mu nedovolí de facto vycházet. Jdu za ním, abych mu pomohl. Děkuju za pochopení.“

Den předtím novinářům v Bruselu přiznal, že se se synem viděl naposledy na své svatbě v létě 2017.

Proč musel zmizet junior?

Andrej Babiš junior, který je klíčovou postavou případu dotační kauzy Čapí hnízdo, už s námi podruhé nepromluvil. Při minulém setkání a následné mailové komunikaci ale uvedl závažné výroky. Uvedl například, že v době vyšetřování Čapího hnízda loni na podzim jeho otec chtěl, aby junior zmizel (a následně jej „pečovatel“ Petr Protopopov odvezl na Ruskem okupovaný Krym a na východ Ukrajiny).

Další naprosto zásadní výrok Babiše mladšího se týká samotné kauzy dotačního podvodu. Jeho otec ho totiž před dvěma a půl lety označil za jednoho z akcionářů Farmy Čapí hnízdo v době, kdy farma žádala o padesátimilionovou dotaci pro malé firmy. „Něco jsem podepisoval, nevěděl jsem, co podepisuju,“ uvedl Andrej Babiš mladší slovy, jak se běžně nazývá práce bílých koní. Toto jeho svědectví by mohlo mít zásadní vliv na vyšetřování kauzy, v níž je hlavní trestně stíhanou osobou český premiér.

Andrej Babiš slova svého syna po celý týden zpochybňoval tím, že je psychicky nemocný, dokonce zveřejnil konkrétní diagnózu – schizofrenii, nicméně junior nebyl zbaven svéprávnosti, česká policie chtěla přezkoumat jeho zdravotní stav, ale nikdy se jí nepodařilo se s juniorem kontaktovat. Mimo jiné právě proto, že „zmizel“.

Důležitými detaily je rovněž to, že Andrej Babiš mladší reportérům Seznamu řekl, že on je schopen vypovídat, a také to, že u rozhovoru po celou dobu stála i jeho matka, Babišova první žena Beatrice, a svého syna ani jednou nezastavila, že říká nepravdy, ani neukončila rozhovor zavřením dveří.

Reklama

Doporučované