Hlavní obsah

Lidé o víkendu hojně navštěvovali otevřená muzea a galerie

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tisíce návštěvníků zavítaly od čtvrtečního otevření muzeí a galerií v Praze na znovuotevřené či nové výstavy.

Článek

Muzea a galerie mohou využívat jen čtvrtinu své kapacity, lidé ale i tak měli o návštěvu zájem a před některými objekty čekali i desítky minut ve frontě. Do čtyř objektů Národního muzea přišlo za víkend 1500 lidí, nejvíce návštěvníků do muzejního komplexu. Na výstavu Rembrandtových děl v paláci Kinských přišlo během soboty a neděle denně asi 450 návštěvníků.

Výstava odložená na jaře kvůli koronaviru začala koncem září a pár dní před tím, než se v Česku galerie a muzea kvůli opatření proti šíření koronaviru zase zavřela. Před uzavřením na dlouho očekávanou a připravovanou výstavu chodilo asi 1000 lidí denně. „O víkendu chodilo denně asi 450 návštěvníků. Dodržujeme kapacitu 25 procent, ale čísla jsou vyšší díky prodloužené otevírací době,“ řekla dnes ČTK mluvčí pořádající Národní galerie Praha Eva Sochorová. Čekání ve frontě se podle ní mění během dne, čeká se většinou 20 až 30 minut, maximálně hodinu.

Veřejnosti zpřístupněné objekty Národního muzea navštívilo během víkendu 1500 návštěvníků, sdělila ČTK mluvčí muzea Lenka Boučková. Otevřená je Historická budova s výstavou Sluneční králové, blízká Nová budova, Náprstkovo muzeum a České muzeum hudby.

Na Petřínskou rozhlednu zavítalo o víkendu téměř 700 lidí, do zrcadlového bludiště na Petříně se přišlo podívat přes 500 lidí, sdělila ČTK Martina Hoffmanová z Muzea hlavního města Prahy, které tyto objekty spravuje.

Denně si mohou lidé od čtvrtka 3. prosince také znovu prohlížet výstavu iMucha v Obecním domě, která nabízí sbírku plakátů Alfonse Muchy a také některá jeho díla dává do pohybu. Od čtvrtka na výstavu zavítalo bezmála 750 lidí, sdělila ČTK za pořadatele Pavlína Stránská. Od srpnového zahájení expozice přišlo více než 30 000 návštěvníků. „Kapacity výstavy jsou dostatečně velké, takže nařízené vládní omezení na 25 procent se návštěvníků nijak nedotkne. Kapacity v tomto objemu nebývají vyčerpané ani za běžného provozu,“ uvedl Richard Fuxa, jeden z organizátorů výstavy.

Reklama

Doporučované