Hlavní obsah

Lidé se v Rusku bojí mluvit. Kadyrov o vraždě musel vědět, říká dcera zastřeleného politika

S Žannou Němcovovou o klesající oblibě prezidenta Putina, atmosféře strachu a opozici bez šancí.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byla to politická vražda a její organizátoři mají dobré oficiální krytí. Proto ani po téměř čtyřech letech nevíme, kdo si smrt Borise Němcova objednal, říká ve Výzvě dcera zastřeleného ruského opozičního politika Žanna.

Článek

„Nikdo nepochybuje o tom, že to byla politicky motivovaná vražda. To ale ruské politické vedení odmítá připustit. Nechtějí přiznat, že v Rusku dochází k perzekuci lidí z politických důvodů,” říká ve Výzvě novinářka Žanna Němcovová.

Dcera zastřeleného opozičního politika a někdejšího ruského vicepremiéra připomíná, že ruští vyšetřovatelé nepřišli s žádným věrohodným vysvětlením motivů vraždy z centra Moskvy z února 2015.

Strach promluvit

„Lidé, kteří můžou mít informace, se bojí promluvit. Jedná se o osoby blízké čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi. Nechtějí obětovat své životy, aby odhalili pravdu,” popisuje žurnalistka, která do Prahy přijela na Letní školu Borise Němcova pořádanou Filozofickou fakultou UK.

Vykonavatel vraždy Zaur Dadajev si za svůj čin odpykává dvacetiletý trest. V době zločinu byl důstojníkem praporu Sever, tedy jednotky ministerstva vnitra v Čečensku.

„Kadyrov má úplnou kontrolu nad všemi útvary rozmístěnými na území Čečenska. Jejich členové jsou mu nesmírně loajální a nepodnikli by nic, co by Kadyrov nenařídil,” řekla. Ruští vyšetřovatelé ani soud se ale ani nepokusili Kadyrova vyslechnout.

„Jakýkoli autoritářský režim kdekoli na světě nemá rád, když se lidé sjednotí za nějakou myšlenkou, za nějakou osobou,” říká Němcovová na otázku, proč ruský režim neustále narušuje vzpomínkové akce na jejího otce a ničí pietní místo na mostě v centru Moskvy, kde byl Boris Němcov zabit.

Žanna Němcovová ve Výzvě komentuje i současný propad preferencí Vladimira Putina z nedávných 80 na současných zhruba 64 procent. Podle ní tomu napomohly i protesty veřejnosti proti penzijní reformě a návrhu zvýšit hranici pro odchod do důchodu. Demonstrace ale podle ní Putinovi zásadně neuškodí.

„Co znamená 12 tisíc lidí v Moskvě, kde jich žije přes 15 milionů? Ano, lidé reagují na tuhle změnu emotivně, ale její dopady reálně pocítí za řadu let. Nevěřím ale, že jde o téma, které by mohlo otřást Putinovou pozicí nebo celým systémem.”

Snaží se ruské vedení svou zahraniční politikou odvést pozornost od domácích ekonomických a sociálních problémů? Proč se ruské opozici nedaří nabídnout skutečnou alternativu proti prezidentu Putinovi? A mají mladí Rusové motivaci ve své zemi něco změnit, nebo raději „hlasují nohama”? Podívejte se na rozhovor s Žannou Němcovovou v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované