Hlavní obsah

Lidé se ve Zlíně znovu budou moci seznámit se životem ve středověku

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé se v centru Zlína znovu budou moci seznámit se životem ve středověku. V parku u zlínského zámku se 18. září uskuteční šestý ročník akce nazvané Žijeme středověkem!

Článek

„Program je zaměřený na rekonstrukci dávných středověkých řemesel,“ sdělila organizátorka Věra Stojarová. Lidé budou moci ochutnat i jídla středověké kuchyně.

„Zážitková středověká akce představí někdejší řemesla – bednáře, zpracování vlny, kováře, ranhojiče, pletení košíků, písařku, opracování jantaru, kostí a paroží a mnoho dalších technik. Pro návštěvníky se chystají ochutnávky jídel podle středověkých receptur, šlechtické stany, historické přednášky řemeslníků a další zážitkové středověké aktivity,“ uvedla Stojarová. Děti se podle ní mohou těšit na středověké hry, mletí mouky, pečení placek a výrobu svíček.

Sdružení Čeládka řemeslná připraví pro návštěvníky ochutnávku pokrmů středověké kuchyně. „V kotlíku se budou připravovat například jazyky v černé jíše nebo kaše z hlavy vepřové. Budou se vařit a podávat jídla připravované podle původních receptur. Budoucnost návštěvníkům představí středověká věštkyně z 15. století,“ uvedla Stojarová.

Dobové pokrmy bude připravovat Jana Gazdošová, která se k zájmu o historii dostala před 11 lety, kdy s dcerou působila ve skupině historického šermu. „Začala jsem si dohledávat informace, podrobně prohlížet iluminace v manuskriptech. Postupem času jsem ale zjistila, že mi nestačí pouze vystupovat a šít kostýmy. Chtěla jsem se s ostatními podělit o své nabyté informace ohledně technik zpracování kostýmů, účesů, zavití hlavy a poslední dobou také o vaření. Založili jsme spolek Čeládka řemeslná, a teď se pokoušíme s podobnými nadšenci předvádět trochu jinou historii,“ řekla Gazdošová.

Akce je součástí projektu Živý Zlín, uskuteční se od 10:00 do 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované