Hlavní obsah

Lidé ve Stříbře rozhodli v referendu pro stavbu bazénu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve městě se zhruba 7700 obyvateli je stavba bazénu nejdéle diskutovaným tématem napříč politickými stranami. Mluví se o něm zhruba posledních 30 let. Teď lidé rozhodli.

Článek

Lidé ve Stříbře na Tachovsku v referendu rozhodli o tom, že město má postavit krytý plavecký bazén. Hlasovat přišlo 36,6 procenta oprávněných voličů, z nich 70 procent stavbu bazénu podpořilo. Současně to bylo 25,64 procenta všech oprávněných voličů a referendum je tedy platné a závazné a město Stříbro bude stavět bazén, řekl starosta Martin Záhoř (ANO). Město rovněž výsledky zveřejnilo na úřední desce.

Na stavbu bazénu si nechala radnice vypracovat studii, která náklady odhaduje přibližně na 200 milionů korun, což je asi roční rozpočet města. Je to podle Záhoře také maximální finanční strop, do něhož se město musí vejít.

„Část bude financovaná z městského rozpočtu, což bude infrastruktura, zhruba v objemu 20 až 30 milionů, zbytek bude financován z úvěru zhruba na 20 let,“ řekl starosta. Nejdřív se musí udělat kompletní projekt a vyřešit stavební povolení a územní řízení. Pokud by vše šlo bez zádrhelů, stavět by se mohlo nejdříve za 12 až 16 měsíců, odhadl Záhoř.

K referendu přišlo 2183 lidí, pro bazén jich bylo 1529, stavbu odmítlo 521 voličů, což bylo 8,74 procenta lidí zapsaných v seznamech oprávněných voličů.

Podle zpracované studie by mohl vedle ledové plochy vyrůst moderní sportovně-relaxační areál s plaveckým bazénem o délce 25 metrů, wellness zónou s dětskými atrakcemi, toboganem a saunovým světem. Bazén má splňovat i nároky na pořádání plaveckých soutěží.

Reklama

Doporučované