Hlavní obsah

Lidé ze Rtyně nad Bílinou a okolí nechtějí ve svém okolí areál s halami

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Proti stavbě železobetonových hal u Rtyně nad Bílinou dnes na veřejném projednání záměru vystoupily desítky lidí z obcí na Teplicku, kde má PH Park Teplice vzniknout.

Článek

Místní záměr odmítají kvůli mimořádnému zásahu do orné půdy nejvyšší kvality. Záměr čeká na zpracování posudku o vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví EIA, pak ho posoudí krajský úřad.

Projekt PH Park Teplice vznikl přepracováním předchozího návrhu Business Park Teplice, s nímž v minulosti firma neuspěla. Nyní chce postavit u Rtyně nad Bílinou nedaleko dálnice D8 na území 326 021 metrů čtverečních místo sedmi železobetonových hal o jednu méně, aby stavby zabíraly méně zeleně. Má jít o sklady a výrobní haly. Zástupce krajského úřadu řekl ČTK, že společnost má zatím stavební povolení jen na kanalizaci.

V návrhu stojí, že stavby budou mít zelené stěny, střechy budou osázené suchomilnými rostlinami, řekl dnes na projednání zástupce oznamovatele, firmy PH Real Josef Vágner.

Sedlák Daniel Pitek ze Žalan na Teplicku řekl, že areál bude oteplovat místní mikroklima a snižovat srážky. „Navrhovaná kompenzační opatření jsou pouze kosmetického charakteru,“ kritizoval Pitek.

Území je podle Vágnera v územním plánu jako funkční plochy ke skladování a výrobě. Lukáš Bartoň, starosta Modlan na Teplicku, uvedl, že územní plán je z roku 2009. „V té době bylo jiné klima,“ řekl starosta. Místním se nelíbil ani nárůst dopravy, zvýšený hluk a zvýšení emisí.

Krajský úřad v roce 2017 konstatoval, že záměr Business parku Teplice může mít významný vliv na životní prostředí. Nyní čeká na posudek. Proti výstavbě se tehdy opakovaně vyjádřily Rtyně nad Bílinou i nedaleké Modlany, proti byli také krajští radní, kteří se stavbou nesouhlasili.

Reklama

Doporučované