Hlavní obsah

Desetiprocentní postrach. Lidovci řeší, zda mají zůstat v koalici se Starosty

Večení zprávy 18.7.2017

 

Reklama

Ve hře jsou tři varianty svazku lidovců a Starostů: Zůstanou v manželství, dojde k rozchodu, nebo úplnému rozvodu.

Článek

Špičky KDU-ČSL se dnes rozhodnou, zda půjdou do voleb společně v koalici s hnutím Starostové a nezávislí.

Rozhodnou, zda dál věří v úspěch ambiciózního plánu na vytvoření „třetí síly“, která měla oslovit nerozhodnuté voliče. Nebo nebudou riskovat a raději se čtyři měsíce před říjnovými volbami se Starosty rozejdou.

Koalici, kterou si prosadil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, však kritizuje čím dál víc lidovců pod vlivem průzkumů veřejného mínění. Ty totiž dvojici zatím nedávají šanci získat potřebných deset procent hlasů.

Z vedení KDU-ČSL jsou proti místopředsedové Ondřej Benešík a Jiří Mihola. Naopak její zastánci Jan Bartošek či Daniel Herman na dnešní klíčové schůzce chybí, protože jsou v cizině. Hlavními zastánci koalice se STAN tak zůstává dvojice Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka.

Musíme trhat asfalt, vyzval Bělobrádek

Ve hře jsou tři varianty vývoje. První je, že koalice lidovců a Starostů i přes výhrady přežije, což by bylo Bělobrádkovo přání. „Teď musíme hlavně zabrat. Ztratili jsme dost času vyjednáváním a schvalováním koalice. Zkrátka a dobře, musíme začít trhat asfalt,“ vyzýval Bělobrádek „bratry a sestry“ před dnešní schůzkou.

Druhá varianta je, že se dvojice částečně rozejde. KDU-ČSL bude kandidovat sama a bude jí pro vstup do Sněmovny stačit pět procent hlasů. A na své kandidátky přijme několik zástupců ze STAN. Což by bylo stejné, jako někdejší kandidátka TOP 09 s podporou Starostů. Jejich lídr Petr Gazdík je připraven tuto možnost skousnout.

Poslední variantou je úplný rozchod. Část lidí ze starostovského hnutí totiž hrdě argumentuje, že už nechce být pouhým „přívěškem“ na kandidátce jiné strany, ale rovnocenným partnerem. Jsou to například středočeský lídr STAN Vít Rakušan nebo poslanec Jan Farský. Ovšem pokud by hnutí Starostové a nezávislí šlo podle jejich představ do voleb samo, může to skončit úplným debaklem: Podle průzkumů nemají ani dvě procenta hlasů.

Reklama

Doporučované