Hlavní obsah

Lídr italské krajně pravicové Ligy Salvini chce sjednotit obdobné strany z celé Evropy

Lídr italské krajně pravicové Ligy Salvini chce sjednotit Evropu.Video: Twitter.com, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Italský ministr vnitra a lídr krajně pravicové Ligy Matteo Salvini chce po úspěchu v domovině sjednotit celý kontinent. Před svými příznivci na severu Itálie nastínil vizi „Ligy evropských lig“. Sdružovat by měla strany razící obdobnou politiku napříč celou Evropou.

Článek

„Při cestě za vítězstvím jsme museli sjednotit Itálii, nyní je řada na sjednocení Evropy,” prohlásil lídr Ligy Salvini před svými příznivci na severu Itálie. V Lombardii nastínil vizi „Ligy evropských lig”, která by sdružovala obdobně smýšlející strany napříč Evropou. Mezi hlavní úkoly panevropské sítě mají patřit ochrana hranic, ochrana národních hodnot nebo zaručení vhodné budoucnosti pro vlastní děti.

Salvini se do čela Ligy, dříve známé jako Liga Severu, postavil v roce 2013, kdy s jejími myšlenkami sympatizovalo kolem pěti procent voličů. Nyní se popularita strany podle průzkumů pohybuje mezi osmnácti a třiceti procenty.

Do vlády se Liga dostala v červnu v koalici s populistickým Hnutím pěti hvězd – vítězem italských parlamentních voleb.

Italský ministr vnitra vizi nacionalistických stran sdružených pod značkou Ligy představil přibližně dva měsíce po návštěvě Francie. V jihofrancouzském Nice se tehdy sešel s prominentními politiky obdobného směřování Marine Le Penovou nebo Geertem Wildersem.

Salvini před příznivci hovořil také o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. V nich se podle něj bude rozhodovat, zda Evropa bude kontinentem, který chrání své občany.

Reklama

Související témata:

Doporučované