Hlavní obsah

Očkovací pasy v EU mají zelenou. Zatím se ale neví, jak budou fungovat

Foto: Profimedia.cz

Videosummit Evropské rady.

Reklama

Podoba letních dovolených je zase o trochu jasnější. Lídři členských států EU se na summitu Evropské rady dohodli, že přistoupí na možnost vakcínových pasů. Zatím ovšem není jisté, jak budou v praxi fungovat.

Článek

Šéfové členských zemí se setkali formou videokonference. „Všichni se shodli na tom, že potřebujeme digitální osvědčení o vakcinaci. To umožní cestování v rámci Evropské unie a mohlo by to umést cestičku i cestování ze třetích zemí do evropského bloku,“ oznámila novinářům ve čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová.

Taková možnost ale nebude k dispozici ihned. Podle Merkelové by Evropské komisi mohlo trvat tři měsíce, než instituce vyřeší její technickou stránku.

Předseda Evropské rady Charles Michel podotkl, že Evropané i jejich lídři by se měli „podívat pravdě do očí“ – zařídit vakcínové pasy je podle něj obtížný úkol, přináší ovšem Evropě dávku naděje.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na společné tiskové konferenci také upozornila na fakt, který nyní cestování skrze vakcínový pas příliš nenahrává. V současnosti je v EU očkovaných jen osm procent dospělé evropské populace.

Jih Evropy je pro, sever se zdráhá

Nelze ovšem říci, že by mezi lídry panovala ohledně vakcínových pasů jasná shoda. Jihoevropské státy, jež jsou velmi závislé na turismu, tedy například Řecko, Itálie a Španělsko, věří tomu, že by digitální certifikát o vakcinaci usnadnil cestování leteckou dopravou.

Například Řecko, pro které turismus znamená čtvrtinu celkového HDP, o možnosti zavedení vakcínového pasu jednalo už dříve s Velkou Británií, jež už není součástí EU. Španělsko zase podle britského listu The Times navrhuje, aby očkovaní turisté s příslušnou dokumentací nemuseli podstupovat nyní povinné testování.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

Naopak severské země se, co se turistiky s vakcínovým pasem týče, zdráhají. Podle německé Deutsche Welle kvůli otázkám diskriminace těch, kteří na pas nedosáhnou, i tomu, že očkovaný člověk může covid-19 i nadále přenášet.

Merkelová po jednání uvedla, že zřízení takového dokumentu neznamená, že ti, kteří ho nemají, nebudou moci cestovat. A vyjádřila pochyby, že by vakcínové pasy mohly již brzy fungovat. „Nejprve musí být vůbec jisté, že očkovaní lidé nemohou být infekční,“ řekla německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. S narážkou na to, že vzhledem k nízkému procentu naočkovaných nelze mluvit o jasných výsledcích.

Ve finále tedy lídři na videosummitu Evropské rady dosáhli shody ohledně toho, že digitální osvědčení je potřeba. Nedosáhli však jednomyslnosti v otázce, jakou podobu bude takový pas mít. Von der Leyenová z Evropské komise nicméně uvedla, že členské státy musí jednat rychle, pokud má být program zavedený do léta.

Reklama

Související témata:

Doporučované