Hlavní obsah

Likvidace vesnických hospod. Každý pohár jednou přeteče, varovali soudci před úplným zákazem kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Co znamená verdikt Ústavního soudu? To vysvětlil ve studiu Seznamu odborník na tabákovou legislativu Tomáš Kindl.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

Šest soudců hlasovalo opačně, než nakonec rozhodl celý Ústavní soud. Zákaz kouření v hostincích by zrušili.

Článek

Zákon, který loni v květnu zakázal kouření v restauracích, se sice u Ústavního soudu dočkal jen dvou drobných úprav, postoj soudců v plénu však zdaleka nebyl jednotný.

Soud na návrh 20 senátorů zrušil pouze zákaz pít alkohol u činností, kdy člověk mohl ohrozit sebe sama, a vyškrtl slovo „převážně“ a zákazu prodeje cigaret a alkoholu na akcích určené pro mladistvé.

Šest z 15 soudců Ústavního soudu však napsalo ke stížnosti odlišné stanovisko. Kdyby bylo po nich, zákaz kouření v restauracích by padl. Ve 13 bodech soudci popisují, proč je podle nich úplný zákaz kouření příliš velkým zásahem do práva na svobodné podnikání.

„Jedná se tak o příslovečnou ‚další kapku‘ a jak známo, každý pohár může jednou přetéct. Jinak řečeno, další a další regulace, vždy odůvodňované sofistikovanou argumentací ochrany kdečeho, nakonec nutně vedou k omezení anebo dokonce – v některých případech – až k úplnému potlačení této svobody,“ stojí v jejich stanovisku.

Podle soudců také zákaz neúměrně víc zatížil vesnické hospody, kde jsou tržby výhradně závislé na množství prodaných nápojů. Paušální zákaz vede k tomu, že se pro typické konzumenty stanou méně zajímavé a nutně musí dojít k poklesu tržeb.

Video: Hostinští říkají, jak je zasáhl zákaz kouření

Jak hospodským zákaz kouření ovlivnil tržby a co je na zákonu nejvíce trápí? Názor lidí z praxe.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované