Hlavní obsah

Lipovská nemůže komentovat ČT s Bobošíkovou, plyne z posudku právníků

Foto: Profimedia.cz

Ekonomka Hana Lipovská nedávno vyvolala pozornost sérií obvinění na šéfa ČT Petra Dvořáka a také policejní ochrankou, se kterou přišla na jednání Rady ČT.

Reklama

Seznam Zprávy získaly stanovisko legislativního odboru Poslanecké sněmovny, jestli tím členka rady České televize Hana Lipovská porušila zákon, když kritizovala ředitele Dvořáka coby zástupkyně Institutu svobody a demokracie.

Článek

Radní České televize Hana Lipovská v uplynulých týdnech obvinila ředitele ČT Petra Dvořáka z porušování zákonů. Sama se však dostala do podezření, že se ocitla ve střetu zájmů, neboť proti Dvořákovi vystupovala jako zástupkyně jiné instituce.

Právníci Poslanecké sněmovny, kteří měli postup členky Rady ČT posoudit, nyní dali opatrně za pravdu jejím kritikům. Vyplývá to z jejich stanoviska, které Seznam Zprávy získaly.

Tento názor však zřejmě nepovede k odvolání Hany Lipovské z Rady ČT.

Ve sporu jde o to, že když Lipovská psala o Dvořákových údajných přešlapech vybraným poslancům, nevystupovala jménem Rady ČT, ale za Institut svobody a demokracie, který založila spolu s bývalou moderátorkou a političkou Janou Bobošíkovou. Ta se ostatně podepsala pod e-maily poslancům také.

Podle zákona o České televizi nesmí člen Rady ČT zastávat funkce v politických stranách, hnutích ani občanských spolcích a nesmí vystupovat jejich jménem. Pokud by toto nařízení člen Rady ČT porušil, mohli by ho poslanci odvolat.

Lipovská však namítala, že Institut v čele s Bobošíkovou je zapsaný jako „ústav“, na který se zmíněné omezení v zákoně podle ní nevztahuje.

Z podnětu šéfa poslaneckého klubu lidovců Jana Bartoška se tímto případem zabýval legislativní odbor Poslanecké sněmovny. Ten v dosud nezveřejněném stanovisku z 16. dubna uvedl, že případný střet zájmů Lipovské se nedá jednoznačně posoudit, protože zákon o ČT je příliš obecný a zastaralý. Zároveň však sněmovní právníci souhlasili se závěrem, že Lipovská pochybila.

„Nicméně se přikláníme k názoru, že jmenovaná jako členka Rady ČT by neměla jménem jakéhokoli veřejného subjektu vyjadřovat své názory a postoje především ve věcech, které spadají pod § 8 cit. zákona do působnosti Rady, neboť taková vyjádření mohou zpochybňovat její nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce členky Rady,“ píše se ve stanovisku, které je určeno pro volební výbor Sněmovny.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Stanovisko legislativního odboru Poslanecké sněmovny k možnému střetu zájmů radní ČT Hany Lipovské.

Parlamentní právníci zároveň doporučili, aby se problémem zajímal nějaký odborník na mediální právo.

„Je však zřejmé, že jakékoliv stanovisko bude zejména vzhledem ke stávající právní úpravě vždy do značné míry vyjádřením subjektivního názoru, a proto závazný výklad zákona o České televizi může nakonec podat pouze soud při projednávání konkrétního návrhu,“ uzavřeli legislativci.

Lipovská se k obsahu stanoviska nechtěla vyjádřit s odůvodněním, že jej neobdržela řádným způsobem. „Jakmile dostanu stanovisko ze Sněmovny, odpovím,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv.

Závěry právníků nyní projedná sněmovní volební výbor, do jehož kompetence spadá i Rada ČT. Nejbližší schůze výboru je už toto úterý odpoledne.

Že by se výbor vyslovil pro odvolání Lipovské z Rady ČT, se však nedá předpokládat. Nejen z důvodu, že stanovisko odborníků o jejím možném střetu zájmů není formulováno jednoznačně. Většinu ve výboru mají zástupci hnutí ANO, KSČM a SPD, které kritizují současné vedení ČT.

Kvůli sporu o Lipovskou se odložila volba čtyř nových členů Rady ČT. Volební výbor už v březnu předvybral 12 kandidátů. Podle názorů senátorů však někteří uchazeči nesplnili zákonné podmínky. Také touto připomínkou se bude v úterý zabývat volební výbor.

Reklama

Související témata:

Doporučované