Hlavní obsah

Že tlačíme na ČT? Pod tlakem vznikají diamanty, říká radní Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byla členka Rady ČT Hana Lipovská.

Reklama

Článek

Generální ředitel ČT čelí ostré kritice části televizních radních. Vyčítány jsou mu údajné střety zájmů, forma vyřizování stížností na Českou televizi, ale i to, jak ČT zve hosty do svých hlavních pořadů. Proč?

Hostem Ptám se já byla Radní ČT Hana Lipovská.

Podle Lipovské se už dvacet let Česká televize pohybuje „pochmurným směrem“ a hospodaření začalo odrážet její problémy. „Není jisté, jestli takto bude moci ČT pokračovat ještě tři, pět, deset let. Je otázka, jestli nenastal poslední čas na to, aby se dané problémy začaly konečně řešit veřejně. Jinými slovy – začala být Rada politicky aktivistická, nebo začali členové Rady konečně plnit svoji práci? Pro mě platí to druhé,“ bránila kritiku televize Radní ČT.

„Mluvíte-li o tlaku, pak je třeba poznamenat, že pod tlakem vznikají diamanty. Tedy doufejme, že se to projeví ve zpravodajství i publicistice České televize,“ dodala Lipovská s tím, že ona vidí problémy především jako ekonom.

Podle Lipovské není relevantní ani debata nad tím, zda nemohu kroky Rady ČT destabilizovat televizi před podzimními sněmovními volbami. Pokud jde prý o zákon, není možné čekat na „vhodnou dobu“. „ČT by ani za teoretické možnosti odvolání Petra Dvořáka nezůstala bez ředitele, automaticky by nastoupil ředitel zpravodajství pan Zdeněk Šámal. Pak by stabilita zpravodajství v žádném případě nebyla narušena,“ dodala.

K údajnému střetu zájmů ředitele ČT Petra Dvořáka, který Lipovská dlouhodobě kritizuje, dodala, že to, že jeho majetkový podíl ve firmě Gopas nebo působení na postu předsedy správní rady Leica Gallery nebránilo jeho dřívějšímu jmenování do funkce ředitele, je problém tehdejších rad.

Jak blízko mají radní k Trikolóře či SPD? A jak by podle ní měla Česká televize v ideálním případě pracovat?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované