Hlavní obsah

Litoměřice mají mapu pro nevidomé, zjednoduší jim pohyb po městě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nevidomí či slabozrací návštěvníci i obyvatelé Litoměřic mohou využít k turistice po městě novou haptickou mapu. Mapa je určena pro čtení hmatem, je čitelná díky speciální technologii v Braillově písmu.

Článek

Mapa je k vyzvednutí v informačním centru na Mírovém náměstí. Prvky v ní jsou oproti standardní mapě velmi zjednodušené. Jednotlivé listy ve formátu A4 zobrazují území o velikosti zhruba 235 krát 330 metrů v přibližném měřítku 1:1200. „Měřítko je ideální pro orientaci v městském prostředí, důraz je kladen na litoměřickou uliční síť,“ informovala na webu města referentka komunikace Iveta Hejduková. Doplnila, že mapu pro nevidomé zdarma zhotovila firma Seznam.cz.

„Navazujeme tím na výbornou dlouhodobou spolupráci, týkající se získávání turistických mapových podkladů a propagace litoměřických atraktivit prostřednictvím serveru Mapy.cz,“ uvedla marketingová manažerka města Martina Vondráková.

Město se věnuje zkvalitňování služeb pro handicapované a zdravotně znevýhodněné lidi dlouhodobě. V minulých letech nechalo zhotovit mapu bezbariérových tras, která prezentuje trasy vhodné zejména pro lidi na vozíku či s berlemi, ale také pro seniory či matky s kočárkem.

Jedním z turistických cílů pro handicapované je litoměřický hrad, který je kompletně bezbariérový a expozice obsahuje popisky v Braillově písmu.

Reklama

Doporučované