Hlavní obsah

Litoměřická galerie připravila výstavu k výročí Máchova narození

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V litoměřická galerii dnes začala výstava Máchovskou krajinou uspořádanou k 210. výročí narození nejvýraznějšího představitele českého romantismu.

Článek

Mezi exponáty jsou díla Antonína Mánesa, Josefa Mánesa, Josefa Václava Myslbeka, Toyen, Jindřicha Štýrského a dalších umělců. Karel Hynek Mácha zemřel ve 26 letech v den své plánované svatby s Lori Šomkovou na následky nemoci poté, co prochladl při hašení požáru v Litoměřicích.

Výstava nabízí návštěvníkům dobově rozdílné reflexe Máchovy literární tvorby, od romantismu přes realismus, surrealismus až po současnost. Zaměřena je také na romantické tendence ve výtvarném umění obecně, řekla ČTK mluvčí galerie Šárka Pražáková.

Jednotlivé tematické okruhy se podle Pražákové věnují lásce, která byla pro mladého Máchu určující emocí, další smrti, věčné přítelkyni všeho živého, a třetí krajině a poutnictví. Na jednom místě tak lidé najdou díla výrazných českých výtvarníků, z těch současných je to Patrik Hábl, Jolana Havelková, Jan Hísek, Igor Hlavinka, Josef Hnízdil, Václav Jirásek, Ivan Ouhel, František Skála nebo Miloš Šejn. K výstavě vyšel obsáhlý katalog s reprodukcemi.

Máchovi je věnovaná i výstava Poezie obrazem pořádaná v rámci cyklu Minigalerie - Pohledy do sbírek. Zaměřena je na ilustrace vážící se k literární tvorbě i k osobnosti Karla Hynka Máchy. V centru pozornosti je především lyrickoepická skladba Máj, připomenuty jsou zříceniny, které básník navštěvoval, i jeho život. Zastoupeni jsou autoři Václav Hejna, František Kobliha, Jan Konůpek, Zdeněk Sklenář.

Mácha byl současníky většinou nepochopen. Plně ho docenila až Nerudova a Hálkova generací asi 20 let po jeho smrti. Pohřben byl v Litoměřicích, kde získal místo advokátského praktikanta. Když v roce 1938 hrozilo zabrání českého pohraničí včetně Litoměřic nacistickým Německem, padlo rozhodnutí o přenesení jeho ostatků do Prahy. Jeho druhý pohřeb 7. května 1939 na vyšehradském hřbitově se stal národní manifestací proti nacismu.

Reklama

Doporučované