Hlavní obsah

Litomyšl zvýšila daň z nemovitosti, vybrané peníze dá na opravy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Litomyšl na Svitavsku, která letos zvýšila daň z nemovitosti, takto získané peníze investuje do oprav svého majetku. Bude mít o deset milionů korun víc než v minulých letech.

Článek

„Pro letošní rok použijeme deset milionů korun na nutné opravy střechy tenisové haly, dále na zlepšení infrastruktury autokempu Primátor a výměnu oken na III. základní škole,“ řekl starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

Město zvýšilo daň z nemovitosti po osmi letech. Dřív získávalo 20 milionů korun ročně, letos bude mít o deset milionů korun víc. Daň se v Litomyšli odvíjela podle atraktivity lokality.

Město nyní srovnalo ceny za bydlení v centru a v místních částech, kde již postupně vznikla potřebná infrastruktura, která byla dřív dostupná spíš jen v centru.

„Peníze putují na udržení sportovního vyžití, snahu zlepšit podmínky pro turisty, kteří u nás utrácejí peníze, a nutné rekonstrukce ve školství. Stejně chceme postupovat i v příštím roce,“ řekl Brýdl.

Město má letos na opravy 50 milionů korun. Například kanalizace, nový vodovod, rozvod elektřiny a úprava terénu v autokempu Primátor budou stát pět milionů korun. Stejně stály opravy mateřských škol. Výměna oken na základní škole přišla na 2,3 milionu korun.

Reklama

Doporučované