Hlavní obsah

Lobbista Ivo Rittig se musí kvůli tunelování Oleo Chemical vrátit k soudu

Reportáž z odvolacího soudu v kauze Oleo Chemical.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vrchní soud v Praze zrušil část rozsudku, kterým byl loni lobbista osvobozen.

Článek

Městský soud v Praze bude muset znovu projednat případ tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical - konkrétně se bude zabývat tím, jakou roli v kauze hraje lobbista Ivo Rittig. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze zrušil tu část verdiktu, která loni Rittiga osvobodila.

Odvolací senát zároveň pravomocně potvrdil, že bývalí majitelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek a také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou do vězení, a to každý na tři roky.

Urbánek a Jirounek podle verdiktu účelově uzavřeli fiktivní smlouvy o poradenství s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Pod záminkou poradenství z Olea vyváděli peníze a akcionářům tak způsobili škodu téměř 20 milionů korun.

Tvrzení obžaloby, že peníze končily u Rittiga, se v loňském hlavním líčení nepodařilo prokázat, a proto ho pražský městský soud zprostil viny. Lobbista dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel, tvrdil, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.

Urbánek a Jirounek dostali vedle tříletého odnětí svobody také pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Kmeť musí zaplatit státu jeden milion korun jako peněžitý trest.

Reklama

Doporučované