Hlavní obsah

Loď scientologů je v karanténě na ostrově v Karibiku. Na palubě se šíří spalničky

Scientology zaskočily spalničky. Jejich loď je v karanténě kvůli nákaze.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Karibský ostrov Santa Lucia umístil do karantény výletní loď, aby zabránil rozšíření spalniček, loď nesmí opustit přístav. Místní doktoři se bojí především vysoké nakažlivosti spalniček.

Článek

„Z důvodů rizika potenciálního šíření infekce, nejen kvůli potvrzenému nakaženému, ale i kvůli dalším možným nakaženým, jsme se rozhodli neumožnit cestujícím, aby se vylodili na břeh,” řekla ve videozprávě podle britského The Guardian doktorka Merlene Fredericks-Jamesová, hlavní lékařka na ostrově Santa Lucia.

Lékařka nejmenovala konkrétní loď, na veřejnost ale přesto prosáklo, že riziko představuje plavidlo Freewinds vlastněné scientologickou církví. Církev na dotazy médií prozatím nereagovala. Loď Freewinds je v rámci kultury scientologů legendární například proto, že na její palubě slavil své dvaačtyřicáté narozeniny herec Tom Cruise, zapálený příznivec církve.

Výskyt spalniček je letos v USA nejvyšší za posledních 25 let. Americké zdravotnictví zaznamenalo již více než 700 případů v letošním roce. Důvodem je především negativní postoj lidí k očkování. Někteří rodiče totiž věří vědecky nepodloženým názorům o tom, že očkování způsobuje autismus. Důvody neočkování mohou být rovněž náboženského charakteru.

Reklama

Doporučované