Hlavní obsah

Loutkářské muzeum opět připravuje letní výstavu v Soulu

Foto: Shutterstock.com

Tato loutka se na výstavě v Soulu zaručeně neobjeví.

Reklama

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi mělo vloni počátkem roku velké plány. Na červen připravovalo rozsáhlou výstavu českého loutkářství pro Muzeum historie v Soulu. Nakonec ji muselo počátkem jara zrušit.

Článek

Loni v březnu bylo v Jižní Koreji více než 5000 lidí nakažených koronavirem, což byla podle ředitelky muzea Simony Chalupové na tehdejší poměry hrozivá epidemie. Expozice snad nakonec do Soulu zamíří letos, ale její instalace bude zřejmě neobvyklá. „Pravděpodobně ji budeme instalovat na dálku, budou to dělat korejští kurátoři bez nás, jen pod naším dohledem. Trochu jsme váhali, jestli to nemáme stornovat, ale i v této špatné době je potřebné dělat nějaké pozitivní radostné věci, tak to zkusíme,“ řekla Chalupová.

Exponáty a výstavní expozice by měly odletět do Jižní Koreje diplomatickým nákladním letadlem koncem března. Výstava by se měla otevřít 4. června, tedy přibližně v loňském termínu (původní termín byl 2. června až 23. srpna).

Muzeum připravilo atypickou výstavu ke 100. narozeninám Spejbla, která je zatím nepřístupná. Ukazuje, kde všude divadlo Spejbla a Hurvínka hrálo. Pokud to epidemická situace umožní, výstava se otevře, ale zážitek z ní bude snižovat třeba povinná dezinfekce rukou. Expozice se připravovala už před rokem a současná omezení si nikdo nedokázal představit.

„Máme postavené velké herní prvky, třeba Čínskou zeď, skalní chrám v Petře, Niagarské vodopády nebo bludiště v Paříži. Děti by mohly na všechno sahat, vše skládat a hledat razítka, která by si dávaly do pasů,“ popsala expozici Chalupová. Muzeum loni v červnu otevřelo obměněnou stálou hlavní expozici Magický svět loutek. V historickém renesančním Mydlářovském domě byla poprvé instalována v roce 2012. V pozměněné podobě návštěvníkům nabízí audiovizuální prezentace vystavených exponátů, interaktivní prvky i nové předměty ze sbírek. Loňská návštěvnost se propadla na 22.000 lidí, běžně dosahuje zhruba 36.000.

Muzeum připravuje publikaci k 50 letům od založení, výročí připadá na příští rok. Nucené uzavření využívá k utřídění a popisu sbírkového fondu nebo digitalizaci sbírek. Zapojily se do ní i zaměstnankyně, které pracovaly na recepci a v muzejním obchůdku. Propustit je muzeum nechtělo, přestože letos bude mít poprvé deficitní rozpočet a musí hodně šetřit.

Reklama

Doporučované