Hlavní obsah

Lukaku napodobil Maradonu a Belgie by tak měla vyhrát mistrovství světa

Foto: Profimedia.cz

Lukaku posílá Belgii do dvoubrankového vedení. Rudí ďáblové porazili Tunisko 5:2.

Reklama

Belgie porazila Tunisko jasně 5:2 a má už tak téměř jistý postup do osmifinále.

Článek

Před čtyřmi lety na šampionátu v Brazílii byli Rudí ďáblové považováni za černé koně turnaje. O dva roky později na mistrovství Evropy už patřili k širšímu okruhu favoritů. V obou případech ale týmu chyběly drobnosti, které rozhodly o tom, že Belgie pokaždé skončila před branami semifinále.

Ve Francii selhal především tehdejší trenér Marc Wilmots, který nedokázal ukočírovat hvězdné individuality a vytvořit z nich fungující kolektiv. Po evropském šampionátu ho nahradil Roberto Martinez, který změnil taktiku i náladu v týmu. Bývalý kouč Evertonu naordinoval Belgii absolutní ofenzivu v rozestavení 3-4-3, která mužstvu kolem kapitána Edena Hazarda vynesla jako prvnímu týmu z Evropy místo na mistrovství světa.

Ve druhém utkání na turnaji Belgie opět bavila fanoušky a názorně ukázala Anglii, jak se vypořádat s dotěrnou defenzivou Tunisanů. Trenér Martinez opět vsadil na drtivou útočnou sílu. Trojice vpředu Hazard, Lukaku, Mertens nedávala vydechnout obráncům. Doplňovala je navíc ostrá křídla Carrasco s nejběhavějším hráčem Belgičanů Meunierem a uprostřed tvořili hru de Bruyne s Witselem, který se navíc také pravidelně vydával podporovat útok, a tak hvězda Citizens často zůstávala nezvykle posledním záložníkem.

Na belgické lavičce navíc sedí Tielemans, Fellaini, Batshuayi nebo ještě nedoléčený Kompany, takže Rudí ďáblové mají odkud brát. Právě stoper Manchesteru City by mohl vyztužit v nadcházejícím utkání s Anglií belgickou defenzivu, která zůstává jediným otazníkem v jinak dokonalém představení.

Hlavní postavou obou zápasů byl ale ďábelský střelec United i Belgie Romelu Lukaku. Nejprve dvěma brankami sestřelil Panamu a další dva góly si připsal i proti Tunisku. 25letý útočník tak zaznamenal těžko uvěřitelných 17 branek v posledních 11 zápasech za národní tým.

Čtvrtou brankou na šampionátu Lukaku vyrovnal nejen Cristiana Ronalda v čele tabulky střelců, ale zopakoval také počin, který se povedl na finálovém turnaji naposledy Diegu Maradonovi v roce 1986 – vstřelit ve dvou zápasech po sobě více než jednu branku.

A když „zlatý chlapec“ předvedl toto hvězdné představení, dotáhl Argentinu k prvnímu titulu mistrů světa v historii.

To je dobrý návod pro Lukaka, protože Belgie na trofej z mistrovství světa stále čeká.

Reklama

Doporučované