Hlavní obsah

Lukašenko dál pronásleduje své odpůrce. Ti hledají azyl, kde se dá

Svět bez obalu: Bělorusové hledají bezpečný azyl v okolních zemích. Aktivistům v Bělorusku stále hrozí vězení a perzekuce.Video: RFE/RL

 

Reklama

Běloruská policie v minulém týdnu opakovaně prohledávala kanceláře a domovy nezávislých novinářů a obhájců lidských práv. Několik lidí zadržela. Zátahy a perzekuce vůči odpůrcům autokratického vůdce Alexandra Lukašenka nekončí.

Článek

Mnozí pronásledovaní raději volí emigraci. Hledají bezpečný azyl, kde se dá. Nejčastěji v blízkých zemích, jako je Lotyšsko.

Nasťa Zacharevičová pracovala doma v Bělorusku jako novinářka na volné noze. Teď žije v lotyšském uprchlickém centru. Je sice nezaměstnaná, ale stále píše pro běloruskou redakci Rádia Svobodná Evropa. Než odešla, byla dvakrát zatčena, ve vězení strávila několik týdnů. „Bylo velmi komplikované vůbec sem přijet. Nevěděla jsem, jak tady budu žít. Své rodiče, byt, zkrátka celý můj život jsem nechala v Minsku,“ popisuje Zacharevičová. Běloruské úřady zavřely v uplynulých měsících řadu médií kritických k režimu. Skončit z rozhodnutí státu musely i organizace na ochranu lidských práv. Režim tak reagoval na všelidové protesty, které propukly v srpnu loňského roku. Jejich spouštěčem se staly výsledky prezidentských voleb, které i pozorovatelé označili za zfalšované. Ve volbách zvítězil podle oficiálních výsledků opět Lukašenko, jenž této východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994.

Běloruska Jauhenia se těchto protestů rovněž účastnila. Poté, co si před třemi měsíci vyvěsila z okna svého bytu opoziční symboly, ji policie předvolala k výslechu. Raději opustila Bělorusko, uchýlila se rovněž do Lotyšska. „Netušili jsme, že budeme čelit tak tvrdým represím. O budoucnosti jsme měli jiné představy,“ svěřuje se se svými pocity.

I Nasťa Zacharevičová říká, že ji překvapilo, že se protestujícím nepodařilo Lukašenka donutit předat moc.

Teď alespoň obě chodí na demonstrace, které Bělorusové organizují v Lotyšsku. „Na jednu stranu je tady hodně věcí podobných jako v Bělorusku, ale na druhou stranu je tu mnoho věcí jiných. Stále si nemohu zvyknout na to, že na demonstracích je policie od toho, aby nás chránila. Pokaždé jsem z toho v šoku. Je to tu bezpečné, to je hlavní. Ale samozřejmě bych se ráda vrátila domů, abych viděla své rodiče, nebo se jen tak prošla po minských ulicích,“ říká běloruská novinářka.

K tomu asi v blízké budoucnosti nejspíš nedojde, nezdá se pravděpodobné, že by běloruský režim přestal zatýkat a perzekuovat své odpůrce.

Prezident Lukašenko naopak slíbil vypořádat se razantně se zástupci nevládních organizací, které obviňuje z podněcování nepokojů, poznamenala AP.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované