Hlavní obsah

Lukašenko jde přes mrtvoly. Oponentku zlomil, s demonstranty válčí

Zdravotní pomoc zraněnému v Minsku.

Reklama

Násilí, zatýkání a plné věznice, tvrdé střety, zmizení zahraničních novinářů, vypuzení opoziční kandidátky ze země a to vše s vypnutým internetem v celé zemi. Dosavadní prezident Běloruska se chce udržet u moci za každou cenu.

Článek

V ulicích Minsku i dalších běloruských měst to už druhou noc v řadě po nedělních prezidentských volbách vřelo. Policie tvrdě zasahuje proti protestujícím a i demonstranti se veškerými prostředky snaží prosadit svou. K násilí dochází z obou stran. Prezident Alexandr Lukašenko mluví o tom, že protesty jsou řízené ze zahraničí a že policie jejich potlačováním chrání stát. Že dojde k protestům, nicméně věděl už dlouho před volbami. A stejně tak věděl, jak na ně chce reagovat - tvrdou silou.

Varování: Video obsahuje násilné scény.

„Chraňte suverenitu, potlačte civilní nepokoje a hybridní hrozby,“ pronesl Lukašenko na vojenském shromáždění ve městě Brest na západě země už 23. července a podle Rádia Svobodná Evropa ukázal, že ho v kampani až tak nezajímá motivace voličů jako povzbuzení bezpečnostních složek. Volby od začátku doprovázelo pronásledování opozičních kandidátů a potlačování předvolebních protestů.

Novináři i analytici dopředu předpovídali, že po volbách, v nichž oficiálně vyhraje Lukašenko, vyjdou do ulic lidé, kteří výsledku nebudou věřit, a prezident pak ukáže, že k prosazení své je připravený použít veškeré prostředky. Čekalo se, jestli v Bělorusku vypukne „druhý Majdan“, přičemž Lukašenko se netajil tím, že žádné protesty nebude tolerovat. „Lukašenko dal předem najevo, že plánuje zůstat u moci za každou cenu. Otázkou zůstává, jak velká ta cena bude,“ řekl politický analytik Alyaksandr Klaskovsky pro Reuters.

Bitevní pole vzniklo dřív, než skončily volby

V den voleb bylo Bělorusko odstřiženo od internetu. Policisté i vojáci začali zaujímat pozice na strategických místech v hlavním městě ještě dřív, než se zavřely volební místnosti. V ulicích ostatně byli už v pátek, aby potlačili dřívější manifestace. Když krátce po jejich zavření oficiální exit polly ukázaly drtivé vítězství Lukašenka, začaly ostré střety.

I přes internetovou odluku se na sociální sítě dostalo množství videí, z kterých si lze udělat obrázek o tom, jak to poslední dvě noci v běloruských městech vypadalo. Protesty bezpečnostní složky rozháněly slzným plynem, zábleskovými granáty, vodními děly, neletálními zbraněmi a obušky. Spekulovalo se i o použití ostrých nábojů, což se ale dosud nepotvrdilo. Zemřel minimálně jeden člověk, zraněných jsou stovky.

Videa z první noci protestů.Video: NEXTA_LIVE TELEGRAM CHANNEL, TUT.BY, AP

Zatčených je oficiálně asi 5000. Na videu z Minsku je vidět, jak na zemi leží nejméně desítky lidí s rukama za zády za vysokým plotem a policisté kolem nich hlídkují. Spekuluje se o tom, že policie nemá dost prostoru v celách a musí improvizovat. Na podporu zadržených i zraněných už se ve veřejné sbírce vybralo nejméně půl milionu dolarů.

Často policisté zatýkají i novináře, včetně těch zahraničních. O některých se dokonce vůbec neví, jestli byli zadrženi a proč nebo kam vlastně zmizeli. Žádné informace o svém člověku, který byl na místě, nemají například novináři z redakce ruské Meduzy, na svém webu informují, že jde o Maxima Solopova, který zmizel poté, co byl zmlácen a zatčen policií.

Demonstranti použili pyrotechniku i zápalné lahve

Protestující proti policii bojují všemi dostupnými prostředky, hned po první noci protestů se objevila videa, kde pálí na policisty běžně dostupnou pyrotechniku používanou k ohňostrojům. Došlo ale i na zápalné lahve a staví se barikády.

Mnohdy demonstranti využili své početní přesily a na policisty se vrhli holýma rukama.

Ikonickým se stal například snímek staršího muže, který stojí v cestě urostlému policistovi v kukle.

Foto: БИНОКЛЬ" @binklby

Fotka, která už obletěla svět.

Odklizení opoziční kandidátky

Během úterý vyšlo najevo, že běloruský režim v diktátorském stylu vypudil opoziční kandidátku Svjatlanu Cichanouskou a donutil ji veřejně „kapitulovat“. Cichanouská, která se do politiky pustila čistě proto, aby zastoupila svého perzekuovaného manžela, nejprve po volbách zmizela neznámo kam. V úterý ráno se ukázalo, že je v Litvě. Běloruské úřady později zveřejnily video, kde Cichanouská z papíru čte výzvu, aby lidé zůstali doma a respektovali zákon. Doslova řekla, že si tak „zachrání životy“.

V dalším videu Cichanouská se slzami v očích říká, že byla postavena před velmi těžkou volbu. Žádný život podle ní ale za to, co se teď děje, nestojí.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti na barikádě v Minsku.

Lidé odešli z práce

Na dnešní poledne byla vyhlášena velká stávka. Dosud není jisté, kolik podniků se do ní zapojilo, na internetu se nicméně objevují videa zástupů lidí, kteří jdou po poledni domů. Jak velká a dlouhá stávka bude a jak na to bude režim reagovat, je momentálně možná ta největší otázka. Pokračuje i násilí v ulicích, které se k večeru téměř jistě znovu vyhrotí.

Reklama

Doporučované