Hlavní obsah

Lukašenko tvrdě zatočil s odbojnými sportovci. Včetně medailisty z olympiády

Svět bez obalu: Úspěšný běloruský kickboxer Ivan Ganin se na protest proti zfalšovaným volbám odmítl zúčastnit mistrovství Běloruska. Ztratil místo v národním týmu, jehož členem byl 12 let.Video: RFE/RL

 

Reklama

Běloruský režim během protestů, které trvají už od sporných prezidentských voleb z loňského srpna, zadržel na 33 tisíc lidí. Mezi zatčenými byla řada vrcholových sportovců. Někteří z nich si už ani neškrtnou.

Článek

Režim prezidenta Lukašenka zasáhl vůči sportovcům velmi tvrdě. Většina z nich byla vyhozena ze svých klubů a dostala se do existenčních problémů.

„Nemůžu teď v Bělorusku trénovat. Je to nemožné, všude jsem byl vyhozen. Vzali mi všechno,“ svěřil se reportérům RFE/RL stříbrný olympijský medailista, desetibojař Andrej Kraučanka.

Olympionik podepsal otevřený dopis požadující nové prezidentské volby. Zúčastnil se i demonstrace proti zfalšovaným volbám. Následně skončil na deset dní ve vězení.

„Začali falšovat výsledky. A když zatkli vůdce opozice Viktara Babaryku a Sjarheje Cichanouského, tak jsem si uvědomil, že je to celé velký podvod a neměl bych mlčet, když s tím nesouhlasím,“ dodává atlet.

Od té doby nemůže počítat s žádnou státní podporou.

Kraučanka není zdaleka jediný, kdo teď má problémy.

Basketbalistka Jelena Leučanková hrající v prestižní americké WNBA strávila ve vězení 15 dní za to, že se přidala k výzvám, aby byly vyhlášeny skutečně demokratické volby.

Trenér házenkářského týmu Vitjaz Kanstantsin Jakauleu zas během protestů – jako vyjádření solidarity s protestujícími – odmítl s hráči nastupovat k zápasům.

„Neprodloužili mi smlouvu. Učil jsem také na Běloruské národní technické univerzitě. Měl jsem dobré výsledky. Je zřejmé, že to vše má souvislost s mými politickými názory,“ říká Jakauleu.

Vítěz MS v kickboxu a několikanásobný mistr Běloruska Ivan Ganin se na protest zase odmítl zúčastnit mistrovství Běloruska.

„Protože jsem se nezúčastnil národního šampionátu, ztratil jsem své místo v národním týmu, jehož členem jsem byl 12 let. Teď mi řekli, že jsem byl vyloučen i ze Sportovní akademie. Dá se říct, že teď už nejsem sportovcem. Nemám ve sportu žádnou roli,“ říká trochu ironicky Ganin.

Otevřený dopis, ve kterém žádají ukončení policejního násilí proti pokojným demonstracím, podepsalo více než 2000 běloruských sportovců.

Aktivisté spočetli, že policie v Bělorusku přímo zadržela 49 sportovců, 113 sportovců bylo pro své názory vyloučeno z tělovýchovných organizací.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované