Hlavní obsah

Lukašenkova KGB zabíjela. Opozičník mohl mít americký pas

Foto: Profimedia.cz

Běloruský prezident Alexander Lukašenko tvrdě potlačuje a zavírá své odpůrce, a snaží se tak v zemi umlčet veškerý nesouhlas.

Reklama

Běloruské bezpečnostní služby při úterní domovní razii zastřelily 31letého muže, kterého tamní demokratická opozice identifikovala jako IT zaměstnance americké softwarové společnosti a jejich podporovatele Andreje Zelcera.

Článek

Podle běloruské KGB na policejní příslušníky začal zabitý Andrej Zelcer střílet loveckou puškou poté, co vnikli k němu do bytu. Agenti jej při razii zastřelili. Zelcer při incidentu podle policejních příslušníků usmrtil jednoho jejich člena.

„V reakci na zákonné požadavky strážců zákona odmítl 31letý obyvatel Minsku otevřít dveře bytu a zamkl se. Vše si navíc natáčel,“ uvedl v prohlášení běloruský vyšetřovací výbor. „Vzhledem k povaze použitého násilí, ozbrojenému odporu 31letého muže, byl zlikvidován zpětnou palbou,“ cituje část prohlášení agentura Reuters.

Záběry z incidentu následně zveřejnila i státní televize. Zelcterova manželka Maria Uspenskaja, která byla incidentu přítomna a také vše natáčela, byla následně zadržena a čelí obvinění jako spolupachatelka vraždy. Jejich devítiletý syn v době přestřelky v bytě nebyl.

Podle běloruské demokratické opozice byl Zelcer zaměstnanec IT společnosti EPAM Systems, kde podle údajů z jeho LinkedInu pracoval od roku 2016. „Byl také americkým občanem. Podle jeho přátel také podporoval demokratické hnutí v Bělorusku. Jeho žena byla zadržena. Jeho matka je v šoku,“ napsal poradce běloruské opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské Franak Viačorka na Twitter.

Později se ke kauze vyjádřila i samotná opoziční lídryně, která uvedla, že zabití Zelcera je výsledkem „bezpráví v Bělorusku“. „Naši lidé se již necítí v bezpečí – a to ani ve svých domovech. Autokrat, který drží moc násilím a pomocí teroru vytváří mezi Bělorusy konfrontace,“ napsala na svůj Twitter.

„Nedokážu nic říct nebo si něco myslet. Jsem v šoku, nechápu, co se děje,“ citoval Zelcerovu tchýni běloruský list Nasha Niva. „Andrej byl velmi dobrý člověk, úžasný zeť. Považuji Andreje za teroristu? Samozřejmě, že ne,“ komentovala incident.

Spojitost Zelcera s opozičním hnutím oznámila i státní zpravodajská agentura Belta. KGB pouze uvedla, že se jedná o „teroristu“. Toto označení často používá v souvislosti s protirežimními protestujícími, všímají si zahraniční média, včetně britského deníku The Times.

Zda byl Zelcer držitelem amerického občanství, prošetřují i Spojené státy. Potvrdila to americká velvyslankyně v Bělorusku Julie Fisherová. „Vypadá to, že tento incident poskytuje další důkazy o tom, že režim nerespektuje lidská práva a o jeho ochotě využívat extrémní metody k ohrožení vnímaných politických oponentů. Model, který je v Bělorusku bohužel velmi dobře zavedený,“ uvedla v e-mailovém prohlášení.

Zelcer byl jedním z členů běloruského IT sektoru, který je hybnou silou běloruského opozičního hnutí. Právě přes sociální sítě se například Bělorusové svolávali do ulic nebo si předávali zprávy, které by ze státních médií nezjistili. „Čeho se bojíte? Proč nebojovat proti fašismu a otroctví?“ burcoval Bělorusy Zelcer již dříve přes svůj Instagram v rámci boje za „lepší budoucnost“.

Pochybnosti panují také kolem autenticity samotného videa zveřejněného státními médii. Nejasnosti jsou například kolem toho, jak se KGB podařilo získat záběry z kamery Zelcera, na kterých je vidět, jak příslušníci KGB vstupují do bytu. „Možná se v tom bytě něco stalo a padlo rozhodnutí rychle natočit video, které by nějak ospravedlnilo to, co se stalo,“ uvedl bývalý běloruský bezpečnostní důstojník Alexander Azarau pro web RFE/RL. „Nevidíme totiž (Zelcera) střílet.“ Vidíme, jak se střílí ze zbraně, ale nevidíme, kdo ji drží,“ dodává.

Ve středu zablokovaly úřady web běloruského vydání ruského deníku Komsomolskaja Pravda kvůli způsobu, jakým o incidentu informoval. Podle šéfredaktora Uladzimira Sungorkina server zveřejnil komentář přítele Zelcera. Ten zemřelého označil za dobrého člověka, který vždy hájil pravdu.

Běloruská tajná služba KGB dnes navíc pozatýkala 50 lidí v souvislosti s komentáři o úterním incidentu, oznámilo dnes běloruské Středisko pro lidská práva Vjasna. „Zatčení jsou očividně spojena s komentáři k příspěvkům na sociálních sítích o smrti (IT pracovníka) Andreje Zelcera a příslušníka KGB,“ uvedla organizace. Ministerstvo vnitra věc podle agentury Reuters nekomentovalo.

Loni v létě vypukly v Bělorusku rozsáhlé demonstrace proti oficiálnímu vyhlášení Alexandra Lukašenka vítězem prezidentských voleb. Opozice je přesvědčena, že hlasování provázely podvody a že skutečnou vítězkou byla Cichanouská. Lukašenko postupně protesty tvrdě potlačil a vězněním svých odpůrců se snaží v zemi umlčet veškerý nesouhlas.

Reklama

Doporučované