Hlavní obsah

Vadné airbagy stály život už 16 lidí. Firma zaplatí miliardy, do servisu musí 42 milionů aut

Japonská firma lhala o bezpečnosti svých výrobků.

 

Reklama

Skandál s vadnými airbagy firmy Takata se týká všech větších automobilek z celého světa, vyčistit od nich silnice potrvá do roku 2023.

Článek

Japonská společnost Takata se ve Spojených státech přiznala, že zakrývala problémy s nafukovači airbagů, které jsou spojovány s nejméně 16 úmrtími po celém světě. Firma za ukončení trestního stíhání zaplatí miliardu dolarů (25,4 miliardy Kč), oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti. Na bývalé vedení firmy byly vydány zatykače, obvinění se v současnosti nacházejí v Japonsku.

Závadné nafukovače airbagů firmy Takata mohou explodovat a vymrštit do vozu části kovu - kovové šrapnely mají v samotných Spojených státech na svědomí minimálně 11 životů a 184 zranění. Takata v rámci dohody s americkým ministerstvem spravedlnosti zaplatí pokutu 25 milionů dolarů. Dalších 125 milionů dolarů vynaloží na odškodné za zranění způsobená airbagy a 850 milionů dolarů zaplatí automobilkám, které si její nafukovače airbagů koupily.

„Firma Takata falzifikovala výsledky bezpečnostních testů opakovaně a systematicky již od roku 2000,” uvedl Andrew Weissman z amerického ministerstva spravedlnosti. Firma podle něj upřednostnila výdělek - na prodeji nafukovačů vydělala přes miliardu dolarů. Kauza se v současné době dotýká všech větších automobilek z celého světa, vážnost problému však vstoupila do širšího povědomí až v roce 2014. Podle odborníků se silnice od aut s vadnými nafukovači úplně vyčistí až v roce 2023.

Automobilové společnosti nyní svolávají ve Spojených státech kvůli nafukovačům airbagů firmy Takata do servisů zhruba 42 milionů vozů. Jde o největší svolávací akci související s bezpečností automobilů v historii USA.

Dohoda s ministerstvem předpokládá, že Takata provede výrazné reformy svých aktivit a že bude po tři roky pod zvláštním dohledem. „Dodavatelé prodávající výrobek určený na ochranu spotřebitelů před zraněním či smrtí musí stavět bezpečnost před zisky," uvedla státní zástupkyně Barbara McQuadeová.

USA kromě samotné automobilky Takata obvinily rovněž tři její bývalé manažery, kteří ve firmě působili až do roku 2015. Ti údajně pomocí falešných informací přesvědčovali automobilky k nákupu nebezpečných nafukovačů. Na všechny tři obviněné, kteří jsou nyní v Japonsku, byly vydány zatykače. McQuadeová uvedla, že její úřad udělá vše pro jejich vydání do USA.

Reklama

Související témata:
Takata

Doporučované