Hlavní obsah

Má 18 exekucí, bydlí na úřadě, ale jezdí luxusními vozy. Muže šetří komora

Foto: Shutterstock.com

Jana Kunce, se kterým je vedeno 18 exekucí, vídají sousedé v automobilech značky Mercedes nebo Audi.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily nové skutečnosti o majiteli firmy Recea Prague, jejíž zakázky pro Ministerstvo zdravotnictví stále prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví během koronavirové krize uzavřelo kontrakty na zdravotnický materiál za 1,1 miliardy korun se společností Recea Prague. Resort tvrdí, že firmě nakonec zaplatil jen zboží v hodnotě 11 milionů korun. Podle vyjádření ministra Adama Vojtěcha proto, že nedodávala respirátory včas.

Jak ale už dříve upozornily Seznam Zprávy, o firmu v čele s jednatelem Janem Kuncem se zajímají detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Navíc Seznam Zprávy popsaly, že proti jednateli firmy, s níž ministerstvo ve velkém obchoduje, se vede hned 18 exekučních řízení na částku převyšující tři miliony korun. Trvalé bydliště má Kunc hlášeno na Úřadě městské části Praha 5.

Oficiálně by tak podnikatel neměl disponovat majetkem. Jak ale nyní Seznam Zprávy zjistily, podle svědectví jeho sousedů využívá hned několik aut. Ta jsou ale podle Pirátů, kteří se o případ zajímají, oficiálně napsaná na jeho přítelkyni Lenku Knížkovou, která je majitelkou firmy Recea Prague. Pro iRozhlas.cz ale v minulosti řekla, že zakázky s ministerstvem vyjednával Kunc.

„Vídám ho neustále v automobilu značky Audi nebo Mercedes. Střídá to,“ řekl Seznam Zprávám jejich soused z Olešné u Písku, kde Kunc s Knížkovou žijí.

Jeho slova potvrdil i další soused. Jména obou mužů redakce zná, nepřáli si však být jmenovaní kvůli obavám z důsledků. „Přes rok jezdí každé ráno do Prahy buďto autem značky Mercedes, nebo Audi. Kromě toho má také motorku a pickup,“ řekl Seznam Zprávám Kuncův soused.

Kunc se k vlastnictví vozů a jejich využívání nevyjádřil. Místo toho Seznam Zprávám zprostředkoval reakci své přítelkyně Lenky Knížkové. Ta řekla, že věci Kuncovi půjčuje. „Nakládání s mým osobním majetkem je na mém zvážení. Pronajímám a půjčuji je tomu, komu uznám za vhodné, a to se týká i pana Kunce, který má tuto možnost také,“ napsala Seznam Zprávám.

Komu majetek skutečně patří?

Rozpor mezi tím, že je Kunc v exekuci, přitom si nežije vůbec špatně, zaujal Piráty. Rozhodli se podat podnět k Exekutorské komoře.

Pokud by se prokázalo, že je majetek účelově napsaný na Lenku Knížkovou, exekutor by mohl podle právníků zneplatnit převod majetku.

„Může se zneplatnit převod majetku, pokud se opravdu prokáže, že je majetek napsán účelově. Exekutor by pak mohl zakázat nakládání s majetkem,“ řekl Seznam Zprávám advokát Petr Němec. „Mohl by se také zneplatnit převod. Případ by mohl mít také dohru v trestněprávní rovině,“ doplnil.

Podle advokátní kanceláře Ciprýn a Kiršner mohou exekutoři v rámci své úřední činnosti prověřit, zda Kunc úmyslně nenapsal majetek na Lenku Knížkovou a nesnažil se tak vyvést majetek, čímž by byl podezřelý ze spáchání trestného činu poškození věřitele.

„Dále by se exekutoři mohli zajímat o to, jaké jsou reálné poměry Jana Kunce a zda majetek společnosti či Lenky Knížkové je skutečně a prokazatelně jejím výlučným majetkem a nebyl na paní Knížkovou převeden za účelem vyvedení majetku, čímž by se ztížila možnost provést exekuci,“ napsala Seznam Zprávám advokátka Adéla Tichá.

Exekutorská komora ale volí mírnější slova. To, že někdo používá luxusní auta, i když je na jeho osobu vedeno 18 exekucí, je těžko postižitelné. Jiná situace ale podle Lenky Desatové nastává, pokud byl dlužník prokazatelným vlastníkem těchto věcí i před exekucí.

Piráti chtějí, aby to Exekutorská komora řešila

Piráti nicméně trvají na tom, aby Exekutorská komora přezkoumala, zda Kunc některé věci - například zmíněná auta - jen účelově nepřepsal na svou přítelkyni.

„Analytický tým Pirátů má důvodné podezření, že Jan Kunc ve skutečnosti není osobou, která by nedisponovala majetkem, neměla vlastní bydlení či dokonce byla de facto bezdomovcem s obrovskými dluhy a exekucemi,“ stojí v podnětu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Exekutorská komora už věc řeší. „Předali jsme podnět dotčeným exekutorům k případnému využití v exekučních řízeních vedených proti povinnému,“ napsala Seznam Zprávám Lenka Desatová, mluvčí Exekutorské komory.

Zatím bez obvinění

Ve firmě Recea Prague zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu začátkem července. Policisté prohledávali sídlo společnosti, kde pátrali například po hotovosti. Kuncovi zabavili mobil, počítač a účetnictví. Dosud však nikoho neobvinili.

„V předmětné trestní věci nadále probíhá prověřování a nedošlo k obvinění konkrétních osob,“ napsal Seznam Zprávám Ondřej Trčka, tiskový mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované