Hlavní obsah

Macron představil poslancům své priority. V proslovu ve Versailles potvrdil ukončení výjimečného stavu na podzim

Macron vystoupil před poslanci obou komor parlamentu ve Versailles.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Při projevu ve Versailles představil francouzský prezident své priority na příštích pět let, kdy bude zastávat úřad prezidenta. Potvrdil ukončení výjimečného stavu na podzim a poslancům navrhl snížení počtu parlamentních křesel o jednu třetinu.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu před oběma komorami parlamentu ve Versailles nastínil priority svého pětiletého mandátu. Uvedl mimo jiné, že se vydá radikálně odlišnou cestou než jeho předchůdci, jejichž bilanci označil za „neuspokojivou".

Macron oznámil například reformu francouzských institucí s tím, že pokud se ji nepodaří prosadit do roka, vyhlásí k dané otázce referendum. Chce se vyvarovat toho, aby reforma byla jen kosmetickou změnou nebo jakýmsi polotovarem. Nový francouzský prezident také potvrdil, že na podzim ve Francii skončí rok a půl trvající výjimečný stav zavedený po teroristických útocích v Paříži.

Dodal, že důraz chce během své vlády klást na efektivitu, odpovědnost vlády a to, aby zastupovala všechny vrstvy obyvatelstva.

Efektivita v případě parlamentu podle něj znamená plodit méně zákonů, aby poslanci mohli věnovat více pozornosti důležitým zákonům. „To je role parlamentu," dodal prezident. Je přesvědčen o tom, že toto opatření zlepší kvalitu práce parlamentu.

Macron navrhl také snížit počet poslanců o třetinu a zrušení speciálního soudu pro členy vlády.

Rovněž dialog o důležitých zákonech mezi vládou a sociálními partnery, například odbory, by podle Macrona neměl trvat více než dva roky.

Někdejší sídlo králů ve Versailles, které si prezident pro svůj projev vybral, někteří poslanci kritizovali jako monarchistický výstřelek a rozhodli se vystoupení hlavy státu bojkotovat, uvedl deník Le Figaro.

Reklama

Související témata:

Doporučované