Hlavní obsah

Macron se poprvé sešel s Putinem. Jednali o vzájemných vztazích, Sýrii i gayích v Čečensku

Emmanuel Macron přivítal ve Versailleském paláci ruského prezidenta Vladimira Putina.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Na dálku jednání státníků komentovala i Macronova protikandidátka z prezidentských voleb Marine Le Penová. Na Twitteru dala najevo radost, že Vladimir Putin přijel do Francie.

Článek

Hlavním tématem jednání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Vladimirem Putinem ve Versailles byly francouzsko-ruské vztahy. Téměř tříhodinové jednání Emmanuela Macrona a Vladimira Putina se zaměřilo také na situaci v Sýrii a na Ukrajině.

Paříž má zájem na spolupráci s Ruskem při řešení syrského konfliktu, prioritou je boj proti terorismu, řekl francouzský prezident na společné tiskové konferenci s Putinem. „Červenou čarou je v Sýrii užití chemických zbraní," řekl Macron a dodal, že podobný vývoj by mohl vyvolat francouzskou odvetu. O její povaze se nezmínil.

Jednání se nevyhnulo ani tématu postavení gayů v Čečensku, kteří jsou podle západních kritiků vystaveni brutálním represím. Macron prý Putinovi řekl, že ohledně těchto otázek bude „neustále ve střehu".

Macron během prezidentské kampaně nešetřil na adresu Ruska silnými slovy, mimo jiné tvrdil, že Rusko a Francie nevyznávají stejné hodnoty. Nový francouzský prezident svému ruskému partnerovi nezapomněl podporu, kterou Putin před volbami poskytoval Macronově protikandidátce Marine Le Penové. Pozvání pro Putina k návštěvě Francie bylo proto podle pařížského tisku překvapením.

Putin na tiskové konferenci vyjádřil optimismus ohledně společného řešení hlavních světových krizí. „Vidíme společnou platformu, pokud jde o klíčové mezinárodní problémy," řekl ruský prezident. Konkrétně se zmínil o boji s terorismem, o řešení krizí v Sýrii a na Ukrajině a o napjaté situaci kolem severokorejských jaderných a raketových testů.

Reklama

Doporučované