Hlavní obsah

Macron se stal prezidentem Francie. Sestaví vládu a pak pojede za Merkelovou

Emmanuel Macron se stal novým prezidentem Francie.

 

Reklama

Podle agenturních zpráv jmenuje Macron v pondělí předsedu vlády a v úterý oznámí složení nového kabinetu.

Článek

Devětatřicetiletý centrista Emmanuel Macron se stal nejmladším přímo zvoleným prezidentem Francie. Úřad mu dnes v Elysejském paláci v Paříži slavnostně předal po pěti letech ve funkci jeho socialistický předchůdce François Hollande.

Ve svém inauguračním projevu Macron slíbil, že se postaví terorismu a autoritářství a udělá vše pro to, aby vyřešil světovou migrační krizi. Mezi další výzvy zařadil změnu klimatu a excesy kapitalismu ve světě.

Bývalý prezident sloužil pouze jedno období, o úřad se znovu neucházel. Průzkumy mínění nepopulárnímu socialistovi prakticky nedávaly šanci v dalším klání obstát. Macron, který byl ještě loni členem Hollandeovy levicové vlády, před týdnem ve volbách porazil nacionalistku Marine Le Penovou.

Podle agenturních zpráv jmenuje Macron v pondělí předsedu vlády a v úterý oznámí složení nového kabinetu. V pondělí také odjede na svou první zahraniční návštěvu.

V Berlíně se sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle agentury Reuters se nový prezident chystá příští týden navštívit francouzské vojenské jednotky v zahraničí, pravděpodobně v africkém Mali.

Reklama

Doporučované