Hlavní obsah

Maďarsko má dalšího spojence. Ve sporu s EU Orbána podrží Bulhaři

Foto: Wikipedia Commons

Bulharský viceprezident Krasimir Karakačanov.

Reklama

Bulharská vláda podpoří Orbánovo Maďarsko ve sporu s Evropskou unií. Kvůli omezování demokracie Maďarsku teoreticky hrozí odebrání hlasovacích práv v Evropské radě. Proti spuštění článku 7 se zřejmě postaví i Polsko, které čelí podobným obviněním.

Článek

Bulharsko se zřejmě postaví proti jakémukoli kroku, který by měl omezit hlasovací práva Maďarska v rámci Evropské unie. Vláda schválila návrh vicepremiéra a předsedy nacionalistické strany VMRO Krasimira Karakačanova připravit stanovisko odmítající hlasovat o zahájení procedury podle článku 7 unijní smlouvy, jež by mohla skončit odejmutím práva Budapešti hlasovat v Evropské radě, informoval server BalkanInsight.

Návrh Karakačanova, který je rovněž ministrem obrany, podpořili další členové koaličního kabinetu premiéra Bojka Borisova za nacionalistický blok. Nejsilnější strana ve vládní koalici – Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), jejímž šéfem je Borisov – zatím uvedenou iniciativu nijak nekomentovala.

I kdyby ji však nepodpořila, je už teď zřejmé, že v parlamentu by celkově podporu získala. Unijní sankce proti Maďarsku už totiž odmítly další parlamentní strany, včetně socialistické strany (BSP), která je v zemi hlavní opoziční silou. „Je špatné trestat Maďarsko. Je to jen další krok k rozdělení Evropy,” prohlásila už 14. září předsedkyně (BSP) Kornelija Ninovová.

Evropský parlament 12. září přijal většinou hlasů doporučení, aby členské země Evropské unie zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Teoreticky by sankční řízení proti Budapešti mohlo skončit až odebráním hlasovacích práv, ale pozorovatelé předpokládají, že tak daleko věci nezajdou. Takový krok by totiž vyžadoval jednomyslnost členských států, ovšem Budapešť se může spolehnout na podporu Polska, které samo čelí kritice za porušování pravidel právního státu.

Reklama

Doporučované