Hlavní obsah

Madrid v noci zachvátily nepokoje kvůli smrti pouličního prodejce ze Senegalu

Madridem otřásly pouliční nepokoje.Video: AP

 

Reklama

Senegalec Mmame Mbage (35) se živil nelegálně jako pouliční prodejce. Podle svědků zemřel na zástavu srdce poté, co ho pronásledovala policie. Událost vyvolala v ulicích Madridu bouřlivou odezvu.

Článek

Ke střetu protestujících se španělskou policií došlo v noci v madridské multikulturní čtvrti Lavapiés. Důvodem byla smrt senegalského pouličního prodejce.

Podle výpovědí známých zemřelého, které citují španělské deníky, policisté na motorce ve čtvrtek navečer pronásledovali asi pětatřicetiletého Senegalce. Ten před nimi začal utíkat, protože na ulici nelegálně prodával zboží. Podařilo se mu uniknout, ale posléze jej policejní hlídka nalezla mrtvého. Na místo dorazila po telefonátu na nouzovou linku. Podle záchranářů byl příčinou úmrtí infarkt.

Madridská starostka Manuela Carmenaová uvedla, že město důkladně prověří, co se stalo, a odpovídajícím způsobem zareaguje.

Demonstranti v návaznosti na smrt Senegalce zapálili motorku a popelnice a házeli kameny. Poničili také autobusové zastávky a pobočku banky. Podle informací zpravodajského serveru BBC bylo lehce zraněno nejméně 19 lidí a šest lidí zadržela policie.

Zástupce asociace senegalských imigrantů ve Španělsku (AISE) deníku El País řekl, že budou požadovat objasnění smrti svého kolegy. Informoval už také senegalskou ambasádu, která poslala na místo neštěstí konzula.

Sdružení pouličních prodejců (takzvaných manteros) svolalo na páteční večer na 18:00 SEČ demonstraci na náměstí Nelsona Mandely v madridské čtvrti Lavapiés. Sdružení na Twitteru oznámilo, že cílem je protest proti „vražednému rasismu úřadů”.

Senegalec Mmame Mbage do Španělska přijel lodí před 12 lety. Nelegálně pracoval jako pouliční prodejce a posílal peníze zpět své rodině. Podle známých se třikrát pokoušel dostat příslušná povolení, ale úřady jej odmítly.

Mbage je jedním z tisíců migrantů, kteří v posledních letech přišli do Španělska. Země je třetím nejčastějším místem, kudy migranti do Evropy vstupují. V roce 2017 jich do Španělska přišlo 23 tisíc, stovky po cestě zemřely.

Reklama

Doporučované