Hlavní obsah

Maduro chce předčasné volby do opozicí ovládaného parlamentu

Maduro úmysl vyhlásit předčasné volby oznámil při oslavách svého znovuzvolení.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Jeden ze dvou venezuelských prezidentů Nicolás Maduro plán vyhlásit volby do komory venezuelského parlamentu ovládané opozicí – jejíž autoritu déle než rok neuznává – oznámil při příležitosti oslav svého znovuzvolení. Naopak Ústavodárné shromáždění, které Maduro sám založil a uznává ho, tentýž den oznámilo, že prodlouží svoje volební období o rok.

Článek

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondělí navrhl, aby se uskutečnily předčasné volby do Národního shromáždění, které ovládá opozice v čele s jejím lídrem Juanem Guaidóem. Ústavodárné shromáždění, které Maduro ustavil jako svůj parlament v roce 2017, zároveň oznámilo, že svůj mandát prodloužilo do konce příštího roku, informovala agentura AFP.

Volby do Národního shromáždění v roce 2015 vyhrála opozice, Madurova vláda ale jeho legitimitu neuznává a v roce 2017 ustavila de facto nový parlament – Ústavodárné shromáždění. Příští řádné volby do Národního shromáždění by se měly konat v závěru příštího roku.

Na shromáždění příznivců socialistické vlády, které se konalo u příležitosti prvního výročí Madurova sporného znovuzvolení do funkce, venezuelský prezident navrhl, aby se uskutečnily předčasné volby do sboru ovládaného opozicí. Kdy přesně by se měly konat, ale nesdělil.

Ústavodárné shromáždění dekretem, který podepsal jeho předseda Diosdado Cabello, prodloužilo mezitím svůj mandát do 31. prosince 2020. Původním smyslem tohoto shromáždění bylo do srpna letošního roku vypracovat novou ústavu. Žádný návrh sbor ale zatím nepředložil.

V čele opozicí ovládaného Národního shromáždění nyní stojí Juan Guaidó, kterého za prozatímního prezidenta Venezuely uznaly v důsledku sporných prezidentských voleb z loňského roku desítky zemí světa včetně USA a Česka. Madura podporuje Rusko, Kuba či Čína. Na své straně má socialistický prezident zatím také venezuelskou armádu.

Reklama

Doporučované