Hlavní obsah

Maduro má opět usilovat o funkci hlavy státu, jeho případná kandidatura vyvolala vlnu kritiky

Maduro možná bude znovu kandidovat na prezidentaVideo: AP

 

Reklama

O kandidatuře venezuelského prezidenta Nicoláse Madura informoval jeho blízký spolupracovník a zároveň viceprezident Tareck El Aissami. Maduro to zatím nepotvrdil, opozice tento možný krok však ostře zkritizovala.

Článek

Autokratický prezident Nicolás Maduro se příští rok pokusí opět získat úřad hlavy státu. Ve středu to v Caracasu naznačil viceprezident Tareck El Aissami. Maduro čelí sankcím Spojených států amerických a jeho možnou kandidaturu odsoudila venezuelská opozice.

El Aissami na shromáždění vládnoucí socialistické strany řekl, že „náš bratr“ Maduro bude „díky Bohu a lidu“ znovuzvolen prezidentem. Podle něj půjde o odpověď na „pučismus“ opozice a finanční postihy ze strany USA. Maduro ale svou kandidaturu hned nepotvrdil, uvedla agentura AFP.

Případnou Madurovu účast v prezidentském klání kritizoval bývalý předseda opozicí ovládaného parlamentu Henry Ramos Allup. „Pokud chce Maduro v roce 2018 najít řešení ekonomické krize, jedinou věcí, kterou musí udělat, je odejít,“ napsal na Twitteru.

Bývalý řidič autobusu Maduro byl do čela státu zvolen v roce 2013 a jeho mandát končí v lednu 2019. Volby jsou zatím plánovány na prosinec 2018, opozice se ale obává, že by je mohl režim uspořádat již dříve. Protivládní síly oslabily represe i vnitřní spory a není jasné, koho postaví jako případného Madurova vyzyvatele, poznamenala agentura DPA.

Neuznáváte vládu? Jste vlastizrádci, rozhodl kontroverzní sněm ve Venezuele

Jen při letošních opakovaných masových protestech proti Madurovi zahynulo přes 140 lidí. Do zahraničí uprchlo několik vysoce postavených veřejných činitelů, včetně sesazené generální prokurátorky Luisy Ortegové.

Pravomoci parlamentu si v srpnu přivlastnilo Madurovi nakloněné Ústavodárné shromáždění. Tento nový orgán neuznává opozice ani řada zemí včetně USA či EU.

Maduro i El Aissami čelí od července postihům USA. Na konci srpna uvalil Washington na Caracas přísné hospodářské sankce. Americký prezident Donald Trump hovoří o „Madurově diktatuře“.

Hospodářství Venezuely je již několik let v recesi, zemi trápí hyperinflace, nedostatek potravin a léků i rostoucí kriminalita.

Venezuela: Nejsme schopni dále splácet dluhy

Reklama

Doporučované