Hlavní obsah

Neuznáváte vládu? Jste vlastizrádci, rozhodl kontroverzní sněm ve Venezuele

Ve venezuelském Ústavodárném shromáždění odhlasovali stíhání opoziceVideo: Ruptly

 

Reklama

Opozice podpořila americké sankce vůči venezuelskému režimu, Ústavodárné shromáždění to považuje za vlastizradu. Navrhuje vůdce opozice stíhat.

Článek

Vůdci venezuelské opozice mají být stíháni za vlastizradu. Kontroverzní Ústavodárné shromáždění, jež je nakloněno prezidentu Nicolási Madurovi, o tom rozhodlo jednohlasně. Mezinárodně neuznaný orgán viní opozici z podněcování sankcí, které na autoritářský režim uvalily Spojené státy.

„Výnos zaprvé odmítá a kategoricky odsuzuje nelegitimní a nelegální nařízení prezidenta Spojených států, na základě kterého jsou na Venezuelu uvaleny ekonomické a finanční sankce. Zadruhé přebírá výzvu prezidenta Venezuely Nicoláse Madura Morose začít společně s kompetentními státními orgány historický soud kvůli vlastizradě proti těm, kteří propagují tyto nemorální kroky proti zájmům venezuelského lidu,“ uvedl člen Ústavodárného shromáždění Diosdado Cabello.

Soud, který má o věci rozhodnout, je loajální k prezidentu Madurovi. Členové shromáždění navrhují stíhat především Julia Borgese - předsedu parlamentu, ve kterém opozice drží většinu. Právě pravomoci parlamentu si přivlastnilo Ústavodárné shromáždění. Tento sbor, jenž vznikl sporným způsobem, ale neuznala řada zemí včetně USA a Evropské unie.

Část venezuelské armády se vzbouřila proti prezidentoviVideo: Reuters, AP, Ruptly

Washington minulý týden uvalil na Venezuelu sankce, jejichž cílem je mimo jiné znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Postihy jsou namířeny „proti diktatuře ve Venezuele“ a zakazují například kupovat nově vydané dluhopisy venezuelské vlády či obchodovat s venezuelskou státní ropnou společností PDVSA.

Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza označil sankce za nejhorší agresi proti venezuelskému lidu a za snahu vyvolat v zemi humanitární krizi.

Sankce podpořila koalice venezuelských opozičních stran. „Při absenci nestranné justice ve Venezuele budou mít vždy naši podporu sankce proti těm, kdo jsou povaleči, narušovatelé lidských práv a plenitelé veřejných prostředků,“ uvedl na adresu vlády Stůl demokratické jednoty (MUD), který má většinu v parlamentu.

Několik odborníků se shodlo, že sankce mohou vést k bankrotu Venezuely. Země je už několik let v ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků.

Reklama

Doporučované